Terecht succes voor een Zweedse debutant

23-april-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

Het meisje met sneeuw in het haar – Ninni Schulman – Prometheus – 342 blz

Het meisje met sneeuw in het haarIn 2010 verscheen van de Zweedse journaliste Ninni Schulman deze debuutroman. Haar thriller had meteen succes: er werden in Zweden tot nu toe meer dan 30.000 exemplaren van verkocht.
In 2012 kwam de Nederlandse vertaling uit onder de titel “Het meisje met sneeuw in het haar”. En, het moet gezegd, dit boek verdient het veel gelezen te worden.
Hoofdpersoon is de jonge journaliste Magdalena Hansson die na haar scheiding met haar zoontje Nils terugkeert uit Stockholm naar Hagfors, een stadje op het Zweedse platteland waar ze geboren is en haar jeugd heeft doorgebracht. Hansson gaat er werken voor de plaatselijke krant. De rust en regelmaat in het stadje zal haar goed doen, denkt ze.

Tegelijkertijd verdwijnt daar op een erg koude winteravond de zestienjarige tiener Hedda Losjo. Een paar dagen later wordt het lijk van een jong meisje gevonden bij een vakantiehuisje in de bossen. Het meisje blijkt vermoord te zijn maar het is Hedda niet. De politie staat voor een raadsel: een verdwijning en een moord in dezelfde week. Rechercheur Petra Wilander en haar collega Christer Berglund onderzoeken beide zaken en komen er via het dagboek van Hedda achter dat ze er een veel ouder vriendje op nahield. Deze is echter spoorloos, wat hem erg verdacht maakt. Hansson probeert via haar oude kennis, rechercheur Berglund, de gang van zaken exclusief voor haar krant te verslaan en raakt zodoende persoonlijk steeds meer bij beide zaken betrokken. Door de ontdekking van een illegaal bordeel, waar vrouwenhandel mee annex blijkt te zijn, komen de rechercheurs uiteindelijk op het goede spoor.

Schulman beschrijft het hele verhaal vanuit het perspectief van de vele verschillende personages. Sterk punt van haar is dat ze het denkpatroon en het gedrag van deze mensen zeer geloofwaardig neerzet. Magdalena haalt haar zoontje op bij haar ex en heeft een cadeautje voor hem, een mini -dvd-speler:
“Er zat een jongen in het vliegtuig die er ook zo een had. Cool. Ben je er blij mee? Ja, heel blij. Dankjewel. Terwijl Magdalena de dvd -speler uit de piepschuimverpakking haalde, mocht Nils pakje nummer twee openmaken. Niko! Die is supergoed. O, heb je hem al gezien? Hij is nog maar net uit op dvd. Papa, Ebba en ik hebben hem in de bioscoop gezien, zei Nils zonder op te kijken van de dvd-hoes. O. Ja. Maar ik wil hem nog wel een keer zien.”
Wat dat betreft is dit boek evenzeer een psychologische roman als een thriller en Schulman bewijst met haar debuut beide genres te beheersen.

Dick Huitema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk