Thriller en levensverhaal

2-maart-2016 | Categorie: Thrillers & Spanning

De berg – Lori Lansens – Vertaling: Marjet Schumacher – The House of Books – 352 blz.

De bergDe Canadese Lori Lansens was scenarioschrijfster voordat ze boeken begon te schrijven. Ze verhuisde met haar gezin van Toronto naar de voet van de Santa Monica Mountains bij Los Angeles. Daar in de wildernis wonen lynxen, ratelslangen, poema’s en coyotes. In De berg heeft ze die spannende omgeving verwerkt.

Thrillerschrijvers hebben sinds de komst van de mobiele telefoon een probleem als ze mensen willen laten verdwalen. In dit geval zijn het vier personen en als het in deze tijd speelde, waren ze snel opgespoord. Dus plaatst Lansens het verhaal in een tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren.

Hoofdpersonage Wilfred Truly(Wolf voor vrienden) vertelt het verhaal als volwassen man aan zijn zoon Daniel die net achttien geworden is. Ten tijde van de dramatische gebeurtenis was Wolf zelf achttien. Op een herfstachtige dag gaat hij met de griezelige, lange kabelbaan naar Angel’s Peak, de top van de berg die uitkijkt over Palm Springs. Hij komt er drie vrouwen tegen die op zoek zijn naar het geheime meer. Hij helpt hen, maar door een reeks tegenslagen belanden ze op een plateau waar ze niet af kunnen komen. De ondertitel luidt: Vijf dagen, vier wandelaars, drie overlevenden. Dat geeft al iets van de plot weg. Wolf, de verteller leeft, dus een van de drie vrouwen zal de dood vinden op de berg.

Behalve dit thrillerachtige gedeelte van De berg, vertelt Lansens het levensverhaal van Wolf, die opgroeide met zijn vader Frankie, een alcoholistische drugsverslaafde die heel goed lag bij de vrouwen. De spannende gebeurtenissen op de berg met Wolf en de drie vrouwen, Nola, Bridget en Vonn, worden regelmatig onderbroken door Wolfs belevenissen met zijn vader en diens asociale familie – Amerikaanse Trailer Trash. Er is ook nog speciale aandacht voor Wolfs vriendschap met Byrd, een jongen die hij leerde kennen toen zijn hij met zijn vader hals over kop naar Californië vluchtte om aan schuldeisers te ontkomen. Byrd heeft een ongeluk gehad op de berg, dat wordt al snel duidelijk. Maar wat is er precies gebeurd? Waarom wordt Wolf zo gekweld dat hij zonder rugzak de berg opgaat en van plan is niet meer terug te keren?

Ook heeft de schrijfster zich goed verdiept in de flora en fauna van het gebied en namen van talloze planten en dieren komen voorbij. Uit bovenstaande is af te leiden dat Lansens veel in het boek heeft gestopt. Wellicht iets teveel van het goede. Hoewel het levensverhaal van Wolf boeiend wordt verteld, leidt dat toch wat af van het thrillergedeelte. Lansens haalt alles uit de kast om er een super spannend verhaal van te maken. De scènes op de berg zijn vaak bloedstollend en tot op het laatst blijft onduidelijk welke vrouw er zal sterven en hoe ze gered zullen worden. De berg bevat zeker alle elementen om er een heel spannende film van te maken.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek