Tijdloos verhaal

Hadassa koningin tegen wil en dank – Tsafrira Levy – Elikser – 273 blz.

Wanneer de beeldschone Joodse Hadassa door de boodschappers op zwarte paarden wordt uitgekozen als een van de maagden uit wie de Grote Koning na een jaar zijn koningin wil kiezen, heeft ze geen idee wat haar te wachten staat. Haar neef Itamar heeft haar na het overlijden van haar ouders in huis genomen en een andere wereld kent ze niet. Wat betekent het dat ze een jaar in het maagdenverblijf moet wonen waar zeven eunuchen haar zullen opleiden voor dat ene doel? Die ene beslissende avond en nacht die ze samen met de Grote Koning in zijn koninklijke slaapverblijf zal doorbrengen. Als ze hem niet bevalt zal ze weggegeven worden aan vertrouwelingen van de koning. Alsof dat nog niet erg genoeg is moet ze verbergen dat ze van Joodse afkomst is en mag ze geen Hadassa meer heten, maar Ester.

Wat heb ik uitgekeken naar deze nieuwe versie van Hadassa die ik jaren geleden ademloos heb uitgelezen. Zou de herschreven versie net zo goed zijn als het origineel? Zonder enige twijfel: JA! Tsafrira Levy heeft nog steeds die beeldende, filmische stijl van schrijven waardoor je levendig voor je ziet wat er beschreven wordt. Ze weet de lezer met prachtige poëtische zinnen (die worden afgewisseld met realistische en levendige dialogen), zonder moeite voor zich te winnen. Je gelooft de aanvankelijke angst en het ongemak van Hadassa meteen en je kunt niet anders dan met haar meeleven. Hetzelfde gaat op voor de karakters van de andere maagden in het maagdenhuis. Sommige van die meisjes zou je het liefst eens flink de waarheid zeggen. Ook de eunuchen, leraren en vooral de eerste minister Haman en zijn trawanten zie je direct voor je.

De geniepige en valse streken die haar geleverd worden door Nemus, (een andere maagd en nichtje van de eerste minister), maken Hadassa alleen maar sterker. Ook al is ze soms woedend en verdrietig, ze laat niets merken. Ook dat ze tijdens haar jeugd stiekem heeft leren lezen houdt ze geheim, iets waar ze later veel baat bij zal hebben, want kennis is macht.

De koning is eigenlijk een goedzak die te veel van wijn houdt en daardoor zijn eerste minister veel te veel vertrouwt. Die eerste minister wil graag dat zijn nichtje Nemus de nieuwe koningin zal worden en liegt daarvoor de hele wereld aan elkaar. Niets is hem te dol. Zelfs zijn plannen om een heel volk weg te vagen worden door niemand tegen gehouden. Wanneer Nemus eenmaal koningin wordt, zal zijn macht alleen maar groeien, daarvan is hij overtuigd. Toch kan hij niet voorkomen dat ook Hadassa haar avond met de koning krijgt. Vanaf het moment dat de koning Hadassa slapend aantreft in zijn slaapverblijf is hij dolverliefd op haar.

Hadassa is ondertussen in het jaar dat ze doorbracht in het maagdenverblijf uitgegroeid tot een meisje dat niet alleen beeldschoon en lief is. Ze heeft geleerd wie ze wel en niet kan vertrouwen, heeft een betrouwbare groep (beschermhand) om zich heen verzameld, is slim, en weet keer op keer listig haar vijanden te weerstaan. Uiteindelijk weet ze door haar verstand en schoonheid handig te gebruiken de koning ervan te overtuigen dat hij op een zeer geraffineerde manier is bedrogen door de eerste minister. En zo weet ze niet alleen zichzelf maar ook haar volk te redden van uitroeiing door Haman.

Hadassa – Koning tegen wil en dank is het dubbel en dwars waard om opnieuw te lezen. Dit tijdloze en aansprekende verhaal verdient een groot publiek.

Susanne Koster

Tsafrira Levy, geboren en opgegroeid in een kibboets in Israël, woont sinds 1976 in Groningen, waar ze tot haar pensioen als psychotherapeut heeft gewerkt. Ze heeft ook vijf jaar als freelance correspondent voor een Israëlitische krant gewerkt. Vanaf 1997 publiceert ze Nederlands proza voor de jeugd en voor volwassenen, poëzie, essays en vertalingen uit het Hebreeuws. Een libretto van haar is op muziek gezet. Bij uitgeverij Elikser zijn eerder twee romans van haar verschenen: De laatste opera in Beth Varda (2018), De Engelse brieven (2019) en een door haar vertaalde roman van Aliza Galin-Smith: Monoloog van een dikke man (2018)

Boek bestellen!

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!