Titels van het DWDD boekenpanel vliegen de bestsellers lijsten binnen!

Gerda Aukes 2Gerda Aukes(1961) volgde vele opleidingen en werkte in de PR bij de Bijenkorf in Amsterdam, bij platenmaatschappij Polydor en twee jaar bij de CPNB. Nu werkt ze alweer vijftien jaar met veel plezier in een boekwinkel. Ze is mede-bedrijfsleider van Libris boekhandel Den Boer in Baarn. Ze is getrouwd en moeder van twee dochters. Ze leest graag en veel en schrijft daarover op haar eigen blog. Ze is samen met Ronnie Terpstra, Wim Krings en Monique Burger lid van het boekenpanel in De Wereld Draait Door van de VARA.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Ik heb nooit geweten wat ik wilde worden. Dat brak me ook op aan het eind van de middelbare school. Toen deed ik een interessetest en daar kwam uit dat ik voor 98% literair geschikt was. Huh? Dat was een vaag begrip, dus veel loste dit niet op. Ik heb zo’n beetje van alles gedaan en niks afgemaakt. Zoals een paar weken Pedagogische academie, Sociale Academie, Verpleging, Vakopleiding Boekhandel & Uitgeverij. Het langste was drie jaar lerarenopleiding Nederlands en Gezondheidskunde, maar ik wilde toch echt geen leraar worden, dus ook daar ben ik mee gestopt. Uiteindelijk heb ik mijn draai in de PR gevonden, eerst vier jaar bij de Bijenkorf Amsterdam, toen twee jaar internationaal bij platenmaatschappij Polydor en twee jaar bij de CPNB. Ik heb de leukste banen van Nederland gehad, geloof ik. Na de CPNB ben ik het boekenvak ingerold. Was ook goed te combineren met kinderen.

Las je als kind veel en wat waren je favoriete boeken en schrijvers?

Als kind las ik heel veel en heel graag. Veel boeken van de toen bekende jeugdboekenauteurs heb ik gelezen. Lievelingsboeken? Het oude huis en wij van Ann Rutgers van der Loeff, Jelle van Sipke-Froukjes van Nienke van Hichtum. De reisavonturen van Jeroen van Daan Zonderland. Of Hoe Tim Daalder zijn lach verkocht van James Kruss. Alles van Cissy van Marxveldt. In ieder geval vaak een combinatie van humor en drama.

Wat is er leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat niet?

Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en ik heb eigenlijk aan geen enkele klus een hekel. Het is soms heerlijk om een beetje suffe dingetjes te doen om daarna weer allerlei plannen te maken. Die afwisseling maakt dat het werk nooit verveelt.

Hoe ben je in het panel van DWDD gekomen?

Ik werd op een dag gebeld of ik mee wilde doen aan een boekenitem bij DWDD. Om in het panel te komen, moest ik een soort auditie doen door middel van een gesprek met anderen over een boek en ik moest een pitch doen over een boek dat ik zelf heel goed vond. Daarna moesten degenen die over waren met Matthijs een proefronde doen. Uiteindelijk bleef datzelfde clubje over.

Merk je dat de genoemde titels in DWDD beter gaan verkopen?

De impact van de titels die we bespreken bij DWDD is groeiende. De meeste titels vliegen de Bestseller 60 en NRC top10 in. Knausgard kwam zelfs op 3 binnen! En de afgelopen keer kwamen we op 4 en 5 en 6 binnen.

Wat moeten we doen om kinderen/mensen aan het lezen te krijgen en te houden?

Lezen is heel erg belangrijk. Wie leest, leeft vele levens . Dat is van wezenlijk belang voor de algemene ontwikkeling. Ik wil het lezen niet alleen als entertainment brengen; daarvoor betekent het voor mij veel meer dan alleen maar escapisme. Het is ook vormend. Dat over te brengen probeer ik door middel van activiteiten als lezingen of ontmoetingen met auteurs. Als boekhandelaar kan je ook prima een intermediair zijn tussen bedrijven, scholen en de literatuur.

Vroeger hadden schrijvers van literaire boeken invloed. Veel mensen keken uit naar boeken van Reve, Mulisch, Claus etc. Zijn de Nederlandstalige schrijvers van nu minder goed?

Nederlandse schrijvers zijn net zo goed als vroeger. Ik ben niet zo van de Vroeger-was-alles-beter-partij. Het zijn alleen wel veel meer boeken die uitgebracht worden; het met hagel schieten in de hoop dat er een voltreffer bijzit is wel iets van de laatste jaren. Maar ook in de oudere literatuur zitten hypes. Namen van auteurs die nu heel veel mensen niets meer zeggen. En dat is niet erg.

De laatste tijd duikt steeds vaker de term ‘IKEA boek’ op. Boeken die volgens een standaard bouwpakket worden gemaakt. Wat denk je daarvan?

Waar ik wel moeite mee heb zijn al die boeken met interviews of verslagen van allerlei ontmoetingen. Hoe lang is zoiets interessant? Ik vind dat eigenlijk verkapte tijdschriften. En als tijdschrift zou dat oké zijn, maar als boek overbodig. Dat vind ik een IKEA boek. Zo makkelijk in elkaar te zetten, zo tijdelijk; en gemaakt om heel gauw weer op te ruimen.

In Engeland steeg vorig jaar de boekenverkoop(4%) doordat er meer e-Books verkocht werden. De Nederlandse boekenmarkt verloor omzet. Enig idee hoe dat komt?

Het is momenteel een moeilijke tijd voor de boekhandel. Mensen kopen nog steeds boeken, maar besteden daar minder geld aan. Zodra er positieve berichten over de economie circuleren, stijgt de omzet. Ook zijn we veel meer tijd kwijt aan social media en zijn er een hoop andere leuke dingen te doen met de computer. Dat kost allemaal tijd. Waarin we dus niet lezen.
Bestsellers zijn eigenlijk boeken die lang in het vizier blijven, maar vergeet niet dat er in elke boekwinkel er elke dag ook heel veel boeken worden verkocht die nog nooit in zo’n lijst hebben gestaan.
En dat is zo leuk van een goeie boekwinkel. Daar kun je rondneuzen en op boeken stuiten waar je nog niet eerder kennis mee hebt gemaakt. Ieder boekhandelaar heeft zo zijn of haar eigen favorieten. Ik heb een blog www.moetjelezen.com waarop ik al een aantal jaar mijn persoonlijke favorieten zet.

Wat zijn meest favoriete boeken die je ooit las?

De favoriete boeken van mij zijn de boeken waar ik het meest aan heb gehad of die de meeste indruk op me hebben gemaakt:
Dan denk ik aan Oorlog en vrede van Leo Tolstoi. Ik heb vervolgens alles van hem gelezen.
Louis Couperus De boeken der kleine zielen. Heeft mijn blik op de mensheid vergroot. En ook van hem ik alles gelezen. Nescio; wat een prachtig oeuvre. Ik werd altijd blij van die vriendengroep en tegelijkertijd voelde ik de melancholie in zijn boeken.
Theo Thijssen’s werk, omdat het zo schitterend bespiegelend, wijs en humoristisch is op een hele genuanceerde manier. Winnie The Pooh van A.A. Milne, omdat het zo lief, grappig en toch ook vol heimwee zit. Een boek dat ik toen ik studeerde, keer op keer herlas om er me helemaal in te kunnen schuilen. Het boek Ik ben o.k, jij bent o.k van Thomas Harris over de Transactionele Analyse. Een boek dat als een eyeopener werkte over hoe mensen met elkaar omgaan. En dan De duivel in het hoofd van Bernard Henri Lévy, een indrukwekkend boek over het gelaat van een eeuw. Een hoofdpersoon door alle mensen om hem heen beschreven en pas aan het eind krijgen we hemzelf te horen. Als ik het zo bekijk, zijn het allemaal boeken die op een of andere manier gaan over hoe mensen zich tot elkaar verhouden. En dat maak ik nou ook elke dag mee in de boekwinkel. Zo ben ik met mijn 98% literair geschikt uiteindelijk toch op de goede plek terechtgekomen.

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!