Tuinieren en eten met Maarten ‘ t Hart

9-november-2014 | Categorie: Non-fictie, Tuinieren

Maartens moestuin. Boek + 2 dvd’s – Tekst: Maarten ’t Hart en Nienke Denekamp – VPRO en Rubinstein – 43 blz.

Maartens moestuinDit boek met twee dvd’s met een totale kijkduur van vier uur zal een inspiratiebron zijn voor iedereen die een moestuin heeft of wil er een beginnen. Het zou je ook kunnen ontmoedigen, want zelfs bij een doorgewinterde tuinier als Maarten ’t Hart mislukt altijd wel een gedeelte van de oogst. Maar zo is de natuur nu eenmaal en vaak is het onverklaarbaar waarom een bepaalde groente het in het ene jaar niet goed doet en het jaar daarop weer heel veel oplevert. Je moet als moestuinier wel tegen een stootje kunnen. Maar door de bank genomen levert een moestuin veel plezier op en wel in twee opzichten. Ten eerste ben je lekker ontspannen buiten bezig en ten tweede kun je groente en fruit oogsten en daar dan lekker van eten en wat geeft er meer voldoening dan van je eigen gekweekte groente eten? Heb je teveel, dan is weggeven aan vrienden natuurlijk ook altijd leuk.

Gedurende een heel jaar volgden Agnes de Ruijter en Machteld van Gelder ’t Hart tijdens zijn werkzaamheden in zijn een hectare grote moestuin. Het kijken naar de tien filmpjes die ongeveer 25 minuten duren is heel ontspannend. Vooral voor mensen zoals ik, die geen moestuin hebben en die die ook niet ambiëren is het geploeter met zaden en stekjes en insecten en schimmels heel rustgevend. Maar de filmpjes zijn ook heel leerzaam voor mensen die wel een moestuin hebben of willen gaan aanleggen. De fimlmpjes eindigen met de oogst van een groente, die Maarten dan buiten of in zijn kas klaarmaakt en vervolgens met smaak opeet, want als je hem mag geloven smaakt alles lekker.

“‘Zorg dat je niet etend in beeld komt,’ waarschuwde Maartens vrouw Hanneke in aflevering drie, ‘want je eet als een beest en dan zien de mensen dat je geen manieren hebt.’”

Van dat advies heeft ’t Hart zich niet veel aangetrokken en het moet gezegd worden dat Maartens tafelmanieren heus wel meevallen.

Het boek is alfabetisch opgebouwd en begint bij aardappel, appel, Bach en eindigt met zout en peper, zwarte bonenluis en zwemvriendinnen. Zoals je ziet kunnen de onderwerpen alle kanten opgaan, want ook de klassieke muziek en de literatuur hebben een bescheiden plek in Maartens moestuin gekregen. Bij de geoogste groenten en fruit wordt ook nog eens een recept verstrekt, waardoor dit boek een tuin – en kookboek tegelijk is. Prachtig hardcover uitgegeven, is het Maartens moestuin een boek waar je veel plezier van kunt hebben.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek