Tussendoortje van Zweedse thrillerkoningin

18-november-2019 | Categorie: Thrillers & Spanning

Vrouwen zonder genade – Camilla Läckberg – The House of Books – 156 blz.

Zomaar twee boeken in één jaar van de Zweedse thrillerschrijfster. Na Gouden kooi (368 blz.) nu een veel dunner boek, Vrouwen zonder genade. Läckberg is bekend geworden met haar Fjällbackka-serie met de hoofdpersonages Patrik Hedström en Erica Falck. In totaal verkocht ze al 23 miljoen boeken. In de Fjällbackka-serie met de vaste personages kon Läckberg de karakters lekker uitdiepen. Als lezer leerde je hen ook goed kennen en je leefde met ze mee. Gouden Kooi, een stand-alone die in dit voorjaar verscheen, kreeg nogal wisselende recensies met meningen die uiteenliepen van topthriller tot pulp, desillusie en bouquetreeksachtig. In Vrouwen zonder genade, weer een stand-alone, lijkt Läckberg weer niet erg op dreef.

Vrouwen zonder genade gaat over drie vrouwen, Ingrid Steen, Victoria Brunberg en Brigitta Nilson. Ze zitten alle drie vast in een ongelukkig huwelijk. De man van Ingrid pleegt overspel, de man van Victoria – van oorsprong een Russische – behandelt haar als een hond en de man van Brigitta slaat haar regelmatig in elkaar. Ze voelen er veel voor om hun man om zeep te helpen, maar willen daar niet voor in de gevangenis belanden. Via een internetforum komen ze met elkaar in contact en beramen hun moordplannen. Drie personages met diepgravende relatieproblemen behandelen in een boek van 156 blz. dat is bijna ondoenlijk. Dat betekent dat de karakters aan de oppervlakte blijven. Natuurlijk leef je mee met de vrouwen en vind je de mannen ploerten, maar zijn hun daden erg genoeg om ze om zeep te helpen? Volgens de wet niet. Alleen de man van Brigitta zou achter de tralies belanden voor zijn mishandelingen. Van de andere mannen zouden Ingrid en Victoria gewoon kunnen scheiden.

Läckberg kan schrijven en Vrouwen zonder genade verveelt niet, hoewel je ook niet op het puntje van je stoel gaat zitten van de spanning. Een leuk tussendoortje, dat een beetje afgeraffeld lijkt. Als ik Läckberg was, zou ik de Fjällbackka-serie weer oppakken. De karakters staan als een huis en in de stand-alones is ze minder sterk op dreef.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk