Twaalf bizarre horrorverhalen

Bizarre verhalen – Rianne Lampers – Celtica Publishing – 182 blz.

bizarre-verhalen-rianne-lampersRianne Lampers (1963) is geboren in Suriname. Nog voor ze een jaar oud was, is ze met haar familie verhuisd naar Nederland. Jarenlang werkte ze op kantoor en schreef ze daarnaast. In 2007 kwam haar eerste boek uit, Het duistere pact, het eerste deel van de Kronieken van de Nieuwe Tijd-serie. In 2011 heeft ze haar eigen uitgeverij opgericht, Celtica Publishing, waar ze zich sinds juni 2013 fulltime op richt. Bizarre verhalen is een bundel van geselecteerde verhalen die Lampers door de jaren heen geschreven heeft.

Lampers begint deze bundel met het aan de lezer uitleggen waar haar fascinatie voor horror vandaan komt. “Het zat er al vroeg in bij mij. Zelf bang zijn en anderen bang maken. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist mijn eigen angst spoorde me aan dit te doen. Ik voelde wat anderen eng vonden omdat ik het zelf eng vond.” De auteur heeft haar eigen angsten gevat in deze twaalf, zoals de titel zegt, bizarre verhalen.

In Het spoor bijster maak je kennis met een bedrieglijk vriendelijk bejaard echtpaar. In Spinnentijd is een iel meisje in de ban een enorme spin die leeft in de kelder. En Larry doet in Een hart van chocolade veel moeite om het hart van zijn geliefde te winnen. Aliens komen langs in een aantal verhalen, hier en daar een dode is voor Lampers geen probleem en in het verhaal Tuinstad vinden we een alternatieve toekomst voor onze planeet.

De verhalen verschillen sterk van lengte, variërend van zes tot achtendertig pagina’s. De twee lange verhalen komen wat langzaam op gang en na zo’n tocht valt de ontknoping dan toch tegen. Maar een aantal van de kortere verhalen zijn van grote klasse. Het spoor bijster en Een hart van chocolade zijn goede verhalen, Escortservice STAR is mijn favoriet. Dat einde zag ik echt niet aankomen, en daar hou ik wel van. De afloop is dan ook Lampers sterkste punt. De meeste slotscènes zijn dan ook een verrassing voor de lezer.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Gestolde nieuwsgierigheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar geschiedenis in 100 kaarten – Martijn Storms (red.) –– Lannoo – 432 blz. Ongeveer 120.000 kaarten, 5.000 atlassen en 25.000 topografische prenten en tekeningen. Dit is de indrukwekkende cartografische…

Boek van de week archief

23-januari-2023 | Lees verder | Reageer!