Uit bewondering voor Maarten van Roozendaal

Om te janken zo mooi – Maarten van Roozendaal e.v.a. – Nieuw- Amsterdam – 110 blz.

Om te janken zo mooiHet was een grote schok toen ik in januari hoorde dat Maarten van Roozendaal zijn theatertournee moest afbreken. Hij is ongeneeslijk ziek. Hij heeft kanker. Een plan dat al een tijdje op de plank lag moest nu snel worden uitgevoerd. In het voorwoord van dit boek vertelt hij dat redactrice Lolies van Grunsven, met wie hij werkte aan zijn programma ‘Red mij niet’, hem ooit aanraadde om ook eens wat proza te gaan schrijven. Van Roozendaal kwam erachter dat de liedvorm toch echt zijn vorm is. Toen al kwam hij op het idee om door hem bewonderde kunstenaars te vragen zich te laten inspireren door een liedtekst en daar hun eigen kunstwerk van te maken. Het was er nog nooit van gekomen.

Van Roozendaal nodigde achttien kunstenaars uit en zij maakten binnen een maand een verhaal, gedicht of illustratie. Van Desanne van Brederode tot Joost Zwagerman leverden zij grappige, ontroerende, maar altijd originele bijdragen aan dit boek.
Van Roozendaal won met zijn teksten en theatervoorstellingen vele prijzen en wordt vergeleken met grootheden als Jacques Brel, Tom Waits en Randy Newman. Strelend natuurlijk, maar Van Roozendaal is eigenlijk onvergelijkbaar, want uniek. Zijn teksten blijven ook op papier overeind, maar winnen natuurlijk aan kracht als ze door hem zelf worden uitgevoerd.

Eén bijdrage licht ik eruit, die van Peter van Straaten. Hij liet zich inspireren door het lied ‘Maaltijd’ een tekst die behoorlijk dicht bij een kort verhaal komt. Op Van Straatens tekening zien we een moeder die een fles wijn opentrekt, op de achtergrond zit iedereen te gruwen van de door haar bereide maaltijd. Het lied gaat over een aantal kinderen dat bij moeder gaat eten en de prietpraat die ze aan tafel bezigen.
“‘God wat fijn dat jullie er zijn,’ zegt mijn moeder.
‘Ja gezellig kinderen,’ zegt haar vriend, en mijn broer zegt: ‘Ik was gisteren in Breda.’
‘Ik heb het een beetje koud,’ zegt mijn kleine zusje.
‘Dat valt toch wel mee,’ zegt haar man, die dus mijn zwager is en vegetarisch is. Dat is helemaal niet erg. Dat is een kleine moeite. Een kleine moeite.”

‘Maaltijd’ is een lied dat Van Roozendaal zong in zijn laatste theatervoorstelling en die heb ik gelukkig gezien. Met zijn bekende rauwe, hese, luide stem bracht hij dit lied en de zaal genoot en lachte om de grappige en vooral herkenbare situatie aan tafel bij moeder die zo haar best heeft gedaan om iets lekkers klaar te maken, terwijl iedereen met zichzelf bezig is en eigenlijk verlangt naar het moment dat ze afscheid kunnen nemen en naar huis kunnen gaan. Drama en humor in dit lied. Tja, het is echt om te janken zo mooi.

Pieter Feller

Pin It

6 Reacties

 • Hallo Eva,

  Als wij aan Maarten denken, denken we ook aan de optredens, Klif, Texel , o.a in de garage en fietsenwinkel, Jutters Festival met Egon, De Roode Bioscoop .AKF., Vondelpark.
  Maar ook , dat vond ik altijd zo leuk , als publiek , even kijken naar de collega’s !

  Nu moeten we het met zijn teksten en mooie boekje doen.
  Ik zat er net weer in te lezen, weer te genieten !
  Ik vind het een mooie herinnering aan Maarten.
  Door zieke man, alzheimer , steeds minder naar theater.(Roode Bioscoop en Klif wil hij nog wel!)
  Maar de muziek van Maarten Felix , David e.a knettert hier vaak door de kamer!
  Sterkte met alles.
  Liefs Martha Stelling.

 • […] hier de recensie van Om te janken zo […]

 • Helaas nog even wachten op de ebook-variant (ik blader niet handig) Ben zeer benieuwd… Zal wel weer voelen als thuiskomen na een avond van Roozendaal, zoals ik die sinds 1998 vaak doorvoeld heb. Zacht schurende comfort. Mijn held!

 • De toevoeging “ongeneselijk” bij de kanker, is overbodig. Er zijn bijna geen kankers die te genezen zijn. Kon dat maar…. Dan zou ook ik langer leven dan nu gaat gebeuren.

  • Hallo Annelies,

   Ik las gisteren pas dat Maarten van Roozendaal kanker heeft,ik ben met mijn broer een paar jaar geleden naar een voorstelling van hem geweest en die maakte veel indruk,
   Ik heb ook laatst nog zijn boek en dvd gekocht van de voorstelling Barmhart; Ach ,ik ben God dank dus nog een keer Een jonge lente waard.Mijn vrouw is ook vaak psychisch ziek en leren we ook vaak de betrekkelijkheid van het leven inzien,maar genieten we van momenten.
   Toevallig heeft een nicht van mij ook kanker en die heet ook Annelies en nu sinds kort ook de vrouw van een vriend:Annelies,Maarten,Margot en Monique probeer nog zo veel mogelijk geluksmomenten te pakken! dan zal ik het ook proberen

   Rob

 • Beste Pieter, het lied ‘Maaltijd’ zat niet in Maarten van Roozendaals laatste programma De Gemene Deler. Het komt uit het programma Kerstmis in April uit 1999.
  vr.gr.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk