Uiteindelijk krijgt iedereen de rekening gepresenteerd

3-maart-2014 | Categorie: Thrillers & Spanning

Ik weet waar je woont – Ilka De Bisschop – Houtekiet – 212 blz.

Ik weet waar je woont - Ilka De Bisschop - CoverLuc is een echte grijze muis. Al zijn hele leven laat hij over zich heen lopen. Op het archief van het Rijksregister zijn ze Luc al helemaal vergeten. Hij zit daar al jaren in de kelder, helemaal alleen, niemand die hem opmerkt, tot de dag dat hij eindelijk op pensioen mag (lees: moet).
Al sinds 2006 heeft Luc besloten niet meer te spreken: er is toch niemand die luistert. Zijn vrouw en zijn twee zonen hebben het geeneens gemerkt…
De enige plaats waar hij tot rust komt is zijn zolderkamer. Daar heeft hij miniatuurtreintjes die hij minutieus verzorgt, zijn boeken en vooral stilte.

Buiten het feit dat Luc erg stil is, heeft hij een heel aantal autistische trekken: zo telt hij precies hoe lang iemand een stilte kan laten duren of hoeveel minuten iemand voor een gesloten bareel staat alvorens hij toch snel de spoorweg oversteekt.
Wat hij ook heel precies en minutieus bijhoudt, is wie hem ooit maar iets heeft in de weg gelegd. Uiteraard is Luc veel te braaf om hier recht tegenin te gaan, maar wie hem zelfs maar eens de pas heeft afgesneden, zijn parkeerplaats heeft afgesnoept of op de bon heeft gezwierd, komt in zijn “zwarte boekje” te prijken.

Wanneer Luc de diagnose te horen krijgt dat hij een ongeneeslijke hersentumor heeft en nog slechts enkele maanden te leven zal hebben, besluit hij zijn dagen te vullen met wraak nemen op iedereen die hem ooit iets in de weg heeft gelegd.
Uiteraard zijn er verschillende categorieën van “fouten”: de wegpiraten behoren uiteraard niet dezelfde straf te krijgen als de leraar die hem jarenlang gepest heeft of de buurman die een affaire had met zijn vrouw.

Vol inspiratie uit zijn vele boeken begint zijn nieuwe leven als “De Wreker”. Luc geniet met volle teugen van vandalisme en kwajongensstreken tegen zijn “vijanden”. Maar wanneer zijn slachtoffers kort na zijn wraakacties stuk voor stuk vermoord worden, weet hij het niet meer…
Is Luc een moordenaar geworden? Mist hij stukken uit zijn geheugen door zijn tumor? Zijn zijn vrouw en zonen nog wel veilig?

Ik weet waar je woont is een erg vermakelijk boek met een origineel plot over wraak en eenzaamheid dat getuigt van creativiteit, gezoet met een schepje humor, waarin iedereen uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt…

Ann Roemaet

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!