De unieke blik van Dijkshoorn

3-juli-2017 | Categorie: Columns & Korte verhalen

Alles & Niets – Nico Dijkshoorn – Atlas Contact – 312 blz.

Een goede columnist heeft een eigen, herkenbare stijl en die kun je niet los denken van hoe iemand over de wereld denkt en hoe hij ertegenaan kijkt. Nico Dijkshoorn heeft zo’n blik. Het lijkt er ook op dat de uitgever die heeft willen vangen op de cover. Nico kijkt met een half dichtgeknepen oog naar ons met een blik die je overal lijkt te volgen. Het is een beetje een sceptische blik, misschien zelfs wantrouwend. Op de achterflap wordt gezegd dat Dijkshoorn de wereld bekijkt door de ogen van iemand die het ook niet altijd weet, maar die toch nooit opgeeft. Hij probeert de mensen en hun gedragingen te begrijpen en schrijft die op zijn eigen ironische manier op.

Dit boek bevat stukjes uit de Volkskrant, Het Nieuwsblad, Artis en Nieuwe Feiten (dat zijn gesproken columns voor de BRT). Het voordeel bij een columnist die ook op de televisie optreedt, is dat je tijdens het lezen zijn stem hoort. Dijkshoorn houdt van de overdrijving als stijlmiddel. Meestal werkt dat heel goed en humoristisch, zoals al meteen in de eerste column.
“Het is algemeen bekend dat ik bijna een fysieke reactie vertoon op het programma Ik vertrek. Als ik een vrouw met een mobiele telefoon in haar hand bij een hek zie staan en ik hoor haar zeggen: ‘That building from stones, with the roof on it, is that also from us?’, waarna ze tegen haar man zegt: ‘Nee, het is toch niet van ons’, dan moet ik daarna minimaal een dag zwijgend op bed liggen.”

Verreweg de meeste columns hebben in kranten gestaan. De zeven in het blad Artis zullen veel mensen niet kennen. Misschien maar beter ook. Ze zijn korter dan de andere columns en minder leuk, soms gewoon flauw. Misschien kan Dijkshoorn beter uit de voeten met menselijk dan met dierlijk gedrag. De columns van Nieuwe Feiten en Op reis zijn aardig, maar niet uitzonderlijk goed. Een column die natuurlijk speciaal mijn aandacht trok is: Kinderboek, een gesproken column voor de BRT waarin Dijkshoorn vertelt dat hij bezig zou zijn een kinderboek te schrijven.
“Ik probeer de laatste weken een kinderboek te schrijven, maar dat blijkt veel lastiger dan ik dacht.”
Goed dat hij dat weer eens zegt. Het schrijven van kinderboeken is een vak apart.
De gesproken columns komen op de radio waarschijnlijk beter tot zijn recht dan op papier. Al met al is Alles & Niets, een bundel met columns van wisselende kwaliteit, waarbij de krantencolumns er uitspringen.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk