Vakkundig geconstrueerde thriller

22-oktober-2017 | Categorie: Thrillers & Spanning

Ik weet een geheim – Tess Gerritsen – The House of Books – 316 blz.

Misschien is het niet nodig, maar wel handig als je een thriller schrijft met zoveel medische termen, dat je zelf medicijnen hebt gestudeerd en dat heeft Tess Gerritsen. Ik weet een geheim is een thriller met de bekende hoofdpersonages Jane Rizzoli, rechercheur van politie, Maura Isles, de patholoog anatoom en rechercheur Harry Frost. Rizzoli en Frost stuiten op een aantal rituele moorden die lijken te zijn geïnspireerd op de dood van een aantal heiligen. De eerste dode is Cassandra Coyle, die dood wordt gevonden in haar flat met de beide ogen in haar handpalmen.

“Bilaterale enucleatie,’ zei Maura zachtjes.
‘Is dat de officiële term voor het verwijderen van de ogen?’ [vraagt Jane Rizzoli]
‘Ja.’
‘Heerlijk toch dat je alles in mooie klinische bewoordingen kunt gieten.’”

Er worden meerdere jonge mensen vermoord en na enig speurwerk lijken de moorden te maken te hebben met een geruchtmakende zedenzaak van twintig jaar geleden. De slachtoffers werden destijds opgevangen in een kindertehuis, waar een meisje, Lizzie di Palma, verdween. De eigenaren en hun zoon, de familie Stanek, konden niet worden veroordeeld voor de verdwijning van Lizzie, maar de kinderen kwamen wel met beschuldigingen van misbruik en daarvoor werden ze tot 20 jaar cel veroordeeld. De ouders stierven in de gevangenis, maar hun zoon Martin Stanek is sinds een paar maanden op vrije voeten en de meest voor de hand liggende verdachte.

Maar zoals een personage, een horrorfilmmaker, in het boek zegt, de meest voor de hand liggende verdachte in een horrorfilm is nooit de dader en dus ook niet in een boek van Gerritsen. Telkens denk je te weten hoe de vork in de steel zit, maar steeds word je vakkundig op het verkeerde been gezet. Om geen spoilers weg te geven, kan ik niets zeggen over het plot. Alleen dat het tot het eind toe heel spannend blijft. Gerritsen heeft met Ik weet een geheim weer een pageturner geschreven. Ze weet de hoofdpersonages goed tot leven te wekken, door ze allemaal hun persoonlijke besognes mee te geven.

Maura Isles krijgt te maken met haar biologische moeder, een vrouw die twintig moorden op haar geweten heeft, ook haar beëindigde verhouding met pastoor Daniel Brophy krijgt een vervolg. Barry Frost legt het weer aan met zijn ex, zeer tegen de zin van Jane Rizzoli. Jane zelf heeft problemen met haar ouders en haar eigenwijze broer. Haar moeder heeft genoeg van haar huwelijk en zoekt een uitweg. Ik weet een geheim is dus niet zomaar een rechttoe rechtaan thriller, maar krijgt door de levendige hoofdpersonages ook wat diepgang. Een boek voor de liefhebber van de betere thrillers.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek