Vakkundig geschreven verhaal

7-juli-2018 | Categorie: Roman, Thrillers & Spanning

De val van Annika S. – Simons & Van der Zijl – The House of Books – 269 blz.

Schrijfster Annejet van der Zijl, bekend om haar biografische boeken en haar man, de journalist Jo Simons, hebben de handen ineen geslagen om De val van Annika S. te schrijven. Het is hun eerste gezamenlijke fictieproject, er zullen meer boeken volgen.
Het boek gaat over de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer, die op een dag wordt ontmaskerd. Ze heeft gelogen over haar verleden en haar cv. Geen middelbare school afgemaakt en geen universitaire studie gedaan, zoals ze steeds heeft beweerd. Ze was al behoorlijk opgeklommen in de hiërarchie van de Neue Liberalen en had een verhouding met Walter von Schönenberg, telg uit een rijke adellijke familie. Als haar ware identiteit is onthuld, huurt ze een auto en vlucht spoorslags naar Nederland. Ze belandt uiteindelijk in een armetierig vakantieoord in Callantsoog, waar ze een huisje huurt, van eigenaar Ronnie. Aanvankelijk kan ze zich nog redden met de creditkaart van de partij, totdat die geblokkeerd wordt. Haar leven wordt zwaar en uitzichtloos.

Tijdens een wandeling in de duinen verliest ze haar dure design tas, die zo blijkt later, is meegenomen door Anna Weissmann, een Joodse vrouw van dik in de tachtig die in huisje Het Zeepaardje in Bergen aan Zee woont. Anna Weissmann is aan het dementeren. Beelden uit de oorlog komen steeds terug en ze denkt dat mannen haar komen halen. Als Anna Weissmann dood wordt aangetroffen in haar huisje, duikt de tas van Annika op. Annika krijgt hem terug van rechercheur Martin Twisk. In de tas bevinden zich niet alleen Annika’s spullen, maar ook een sleutelbos en foto’s die aan Anna Weissmann toebehoorden. Dit is een zwak punt. Geeft de politie een tas met inhoud zomaar terug, zonder te controleren of de spullen die erin zitten werkelijk van de eigenaar zijn? Enfin, de foto’s en de sleutels zetten Annika op een spoor. Ze ontdekt iets vreemds op de foto’s en gaat op onderzoek uit in een rond het huisje van Anna Weissmann.

Hier krijgt het boek, dat op de cover een roman wordt genoemd, ineens thrillerachtige trekken. Ik zal de plot niet onthullen, want dat zou een spoiler zijn, maar erg geloofwaardig is het allemaal niet. Annika S. komt in groot gevaar, maar gelukkig is daar de koene, slimme rechercheur Martin Twisk die haar ternauwernood weet te redden. Het einde is zo mierzoet, dat het niet zou misstaan in een Amerikaanse B-film. Jammer, want het gegeven van een politica die wordt ontmaskerd, is heel interessant. Simons en Van der Zijl hebben hun verhaal gebaseerd op een bericht over een Duitse SPD-politica die spoorloos verdween toen bleek dat ze had gelogen over haar cv. De schrijvers hebben daar verder geen onderzoek naar gedaan, maar hebben hun eigen invulling gegeven aan wat er met haar gebeurd zou kunnen zijn. Helaas zijn ze daarin iets in doorgeslagen. Geen psychologische roman, maar een beetje halfhartige thriller. Het boek is best aangenaam om te lezen en vakkundig in elkaar gezet, maar Simons en Van der Zijl zijn (nog) geen Sean French en Nicci Gerard of Maj Sjöwall en Per Wahlöo. Toch benieuwd naar hun volgende boek.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek