Veel tienergedoe in snelle jeugdthriller

11-februari-2020 | Categorie: Jeugdboeken, Thrillers & Spanning

After dark – Juultje van den Nieuwenhof – L.S. – 174 blz.

Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama. In 2013 won ze de Crimezone (nu: Hebban.nl) YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er drie YA-thrillers van haar hand verschenen: Delete, Disconnect en Check-Out. Naast het schrijven van spannende verhalen voor jongeren maakt ze ook graag scripts voor theaterproducties, die ze zelf regisseert.

Paula nodigt haar vriendengroep uit voor een logeerpartijtje. Ze woont met haar moeder en stiefvader in een oud vervallen kunstenaarshuisje in een groot park, waar het ’s avonds verlaten en stikdonker is. Paula’s beste vriendin, Saskia, komt niet opdagen en Paula maakt zich zorgen. Intussen stelt een van de vrienden voor een spelletje te spelen: alle mobieltjes moeten op tafel en elk berichtje dat binnenkomt moet hardop voorgelezen worden. Wat begint als een onschuldig spel, ontspoort algauw in een ongekend drama dat de gruwelijke reden achter Saskia’s verdwijning aan het licht brengt…

Op de kaft van het boek staat ‘YA-thriller’, door het taalgebruik, het verhaal, de spanningsbogen en de (geschatte) leeftijd van de hoofdpersonen, zou je het boek ook een jeugdboek kunnen noemen. Je kunt After dark lezen vanaf een jaar of 11, 12. Voor de wat oudere tieners is dit boek vermoedelijk minder interessant.

Voor de jonge tiener is After dark wel lekker spannend, en makkelijk leesbaar. Auteur Juultje van den Nieuwenhof gebruikt heldere taal, en er gebeurt veel. Ze heeft voor dit boek alle mogelijke tienerdrama’s opgegraven: geheime liefdes, verboden liefdes, homoseksualiteit, aanranding, eetproblemen, gebroken families, vertrouwensissues en nog veel meer. Dit voelt soms en een beetje als opvulling van de pagina’s en lijdt een beetje af van het hoofdverhaal: de verdwijning van Saskia. Maar voor lezers die houden van een snel, dynamisch boek met veel snelle actie, is After dark zeker leuk om te lezen.

Wel een kleine waarschuwing als je dit boek wil lezen als 11-jarige: het einde is best gruwelijk. Daar moet je wel tegen kunnen.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek