Een veelbelovend begin van een nieuwe jeugdboekenreeks

8-september-2016 | Categorie: Jeugdboeken

Elena, een leven voor paarden – Tegen alle hindernissen – Nele Neuhaus – Vertaling: Marieke Hoogland – Uitgeverij Holland – 288 blz – Jeugdboeken

ElenaNele Neuhaus werd als Cornelia Löwenberg geboren in 1967. De auteur is bekend van haar thrillers voor volwassenen, waarvan er wereldwijd inmiddels miljoenen exemplaren zijn verkocht. Ze publiceerde eerst twee boeken in eigen beheer voordat ze bij een grote uitgeverij doorbrak met Sneeuwwitje moet sterven. Naast het schrijven van thrillers voor volwassenen schrijft Nele Neuhaus ook jeugdboeken over haar eigen passie: paarden. Jeugdboeken die ze zelf als kind graag gelezen zou hebben. Elena, een leven voor paarden – Tegen alle hindernissen is het eerste deel van een nieuwe reeks jeugdboeken, geschreven voor de jeugd vanaf 12 jaar.

Elena´s ouders hebben een rijstal en haar vader is een bekend springruiter. Opgegroeid met paarden en dus niet zo verwonderlijk dat paarden Elena haar grootste passie zijn. Zelf zorgt ze met heel veel liefde voor haar paard Fritzi. Fritzi is als veulen zwaargewond geraakt en was eigenlijk afgeschreven. Maar Elena kan lezen en schrijven met dit paard en in het geheim traint ze Fritzi. Tim, een vriend van haar, en op wie ze stiekem verliefd is, helpt haar met het trainen van Fritzi. Niemand mag dit weten en vooral niet dat ze met Tim omgaat, want hun ouders hebben een bloedhekel aan elkaar en Elena en Tim mogen niet met elkaar omgaan. Elena probeert erachter te komen waarom hun ouders zo’n hekel aan elkaar hebben en komt dan een duister geheim op het spoor…
Elena, een leven voor paarden – Tegen alle hindernissen is uitgevoerd in een mooie, luxe hardcover. Fluweel met een afbeelding in grijstinten en de titel gedrukt in een opvallende paarse kleur. Ook de tekst van de achterflap springt eruit door de vrolijke kleur.

Elena is een meisje van dertien met een grote passie voor paarden. Doordat haar ouders een eigen rijstal hebben, De Merelhof, zit ze dicht bij het vuur en velen zijn jaloers op haar. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Officieel is De Merelhof van de opa van Elena, maar er zijn problemen waardoor er de nodige spanningen in het gezin zijn. Vooral haar vader is de laatste tijd erg chagrijnig en Elena heeft het gevoel dat ze niets goed kan doen. Zo durft ze thuis ook niet te vertellen dat ze Fritzi aan het trainen is met hulp van Tim. Als haar vader zou horen dat ze met hem omgaat, zijn de rapen gaar. Gelukkig heeft Elena veel steun van haar beste vriendin Melike.

Elena, een leven voor paarden – Tegen alle hindernissen is geschreven vanuit het perspectief van Elena. Elena is een pienter meisje en al behoorlijk volwassen voor haar leeftijd. Ook heeft Elena een bijzondere gave. In dit eerste deel leren we al veel over de personages en vooral Elena laat een prettige indruk achter. Een meisje dat niet bang is om aan te pakken, maar die er in dit verhaal wel achter komt dat helaas niet ieder mens te vertrouwen is. Ze ervaart dat er mensen zijn die zich anders voor doen dat ze zijn en meerdere malen wordt ze flink teleurgesteld. De auteur geeft hier een helder beeld van een opgroeiende puber en alles wat daarbij hoort.

Tegen alle hindernissen vind ik zelf een typisch meidenboek, vooral voor de jonge meiden die van paarden houden. Zij zullen veel herkennen in Elena en haar onzekerheden en gevoelens. Uiteraard zullen er ook jongens zijn die dit boek leuk zullen vinden, alleen met het lezen van dit soort verhalen zijn ze toch meestal in de minderheid. Een leuk verhaal, gecombineerd met een stukje psychologie en een heerlijke portie spanning. Net als in haar thrillers voor volwassenen weet Nele ook in haar jeugdboeken de lezer meermaals te misleiden en het verhaal van een goed opgebouwde spanning te voorzien. Tegen alle hindernissen is het veelbelovende begin van de nieuwe jeugdboekenreeks Elena, een leven voor paarden.

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek