Verhaal op het randje

17-juni-2015 | Categorie: Jeugdboeken

Hugo’s geniale wereld – Sabine Zett – Holland – 167 blz.

HugosgenialewereldHugo is geniaal. Vermoeiend geniaal zelfs. Hij is een geniaal sporter, een lady’s man, geestig, geliefd en bijzonder vindingrijk. Althans… dat hoopt hij ooit te worden.
Vooralsnog is hij gewoon een puber, die in de eerste klas van de middelbare school zit.
Bovendien is Hugo verliefd. Op Viola, uit de derde. Viola heeft prachtig groene ogen en ze is, volgens Hugo dan, iemand die op sportieve types valt. Geen probleem dus… al moet Hugo nog wel even iets verzinnen waar hij in uit kan blinken. Want hij doet niet aan sport.

Hij besluit aan allerlei sporten te gaan snuffelen. Uiteraard op hoog niveau. Want het WK of de Olympische Spelen moeten wel binnen bereik liggen.
Behalve de geweldige sportpresentaties komen ook grote zus Anna (zeer vervelend, volgens Hugo), zijn moeder (op leeftijd, vindt hij) en zijn vader met te weinig ambitie (je wilt toch geen gemeenteraadslid worden als je ook voor minister-president in de wieg gelegd bent) aan bod. Vriend Nick zet hem af en toe weer met beide benen op de grond.

Hugo worstelt zich langs maffe trainers, rare sporten, vervelende leraren, klasgenoten die hij niet mag en straf-wegens-fout-internetgebruik om maar in de gunst van Viola te komen. Als hij haar maar niet hoeft te kussen!

Als recensent zeg ik: hilarisch! Voor de doelgroep een boek waarbij ze hardop zullen moeten lachen en gniffelen. Het is snel, dynamisch en in de taal van een jonge tiener geschreven. Grappig, soms zelfs lief en met veel humor.

Als moeder plaats ik wat vraagtekens. Het is af en toe op het randje. Op sommige momenten gaat het voor mijn smaak te ver. Met al het pestgedrag waarmee we nu op scholen en in sportclubs te maken hebben, vind ik het niet grappig om iemand af te kraken op uiterlijk, achternaam, manier van presenteren of gewoon omdat je (Hugo dus) iemand misschien niet mag. Het zal waarschijnlijk het leeftijdsverschil tussen mij en de doelgroep zijn, die voor deze vraagtekens zorgt. Maar goed: het is een boek met een knipoog en met dat gegeven in mijn achterhoofd zeg ik toch dat Hugo’s geniale wereld leuk om te lezen is. Voor 10 tot 13 jarigen tenminste.

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!