Verslag van een lange  fietsreis

19-oktober-2022 | Categorie: Non-fictie, Reisverhalen

Een duizend meter hoge kerstboom – Frank van Rijn – Elmar – 231 blz.

Frank van Rijn kreeg lang geleden een boek over Maya’s in handen. Hij werd door die cultuur gegrepen en wilde vanaf dat moment de schatten die dit oude volk heeft nagelaten persoonlijk gaan bekijken. Tientallen jaren later zag hij kans om een fietstocht te maken door Mexico, Guatemala en Belize. In vijfenveertig verhalen en een epiloog doet hij verslag van zijn reis. Uiteraard bezoekt hij de voor de hand liggende tempels zoals de Chichen Itza die tegenwoordig wordt overspoeld door toeristen. Dat niet alle oude schatten met evenveel respect blijken te zijn behandeld, ontdekt hij in de Mayastad Zaculeu waar ze alles hebben gerestaureerd, maar hebben bedekt met een dikke laag cement.

De verhalen zijn heel divers; van beschrijvingen van zijn wederwaardigheden op de fiets en de problemen die zich daarbij kunnen voordoen, zoals oververhitte velgen door het afremmen op steile bergen tot aan lichamelijk ongemak en de historische bezienswaardigheden. Maar bijvoorbeeld ook problemen om van Belize in Mexico te komen. Van Rijn belandt op een rotonde. Hij moet een afslag nemen die hem naar Mexico zal brengen. Dat gaat meerdere keren fout en uiteindelijk fietst hij maar via een weg die eigenlijk voor auto’s bedoeld is. De grensautoriteiten zijn daarvan niet gecharmeerd. Na enig heen en weer gepraat mag hij dan toch zijn weg vervolgen. Grenswachten blijken een apart slag mensen te zijn die de regels heel precies nemen en die je vooral niet moet beledigen. Van humor zijn ze vaak gespeend en diplomatiek gedrag is dus steeds noodzakelijk.

In de epiloog, Van Rijn is dan al terug in Nederland, blijkt hij een vreemde tropische ziekte te hebben opgelopen. Waarschijnlijk op een zanderige camping waar het wemelde van de insecten. Een venijnig soort vlieg, de Dermatobia hominis, heeft eitjes gelegd onder de huid van zijn arm. Het kost Van Rijn hel veel moeite om een dermatoloog te vinden die de aandoening onderkent en de larven uit zijn arm verwijdert.

Zoals altijd zijn de verhalen in een bundel van wisselende kwaliteit. De meeste zijn onderhoudend, hoewel Van Rijn een enkele keer wat omslachtig formuleert, wat de vaart uit een verhaal haalt. Toch bevat dit boek, dat soms humoristisch is, over het algemeen boeiende en interessante verhalen.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk