Verwarring is goed

19-juni-2018 | Categorie: Filosofie, Jeugdboeken

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek – Sabine Wassenberg – Veen Media – 100 blz.

Filosofie Magazine is een filosofisch tijdschrift dat maandelijks in Nederland en België verschijnt. Voor het eerst verschijnt er nu in Nederland een filosofisch doeboek voor kinderen.

Als ondertitel kreeg dit boek mee “boordevol gedachtenexperimenten, mindfucks en geniale grappen” en in de inleiding wordt even kort uitleg gegeven over wat filosofie is. Filosofie is nadenken over vragen waar geen juist antwoord op is. Je vormt je eigen mening en gedachten over dit onderwerp en eigenlijk is dan een antwoord bijna nooit fout. Als je je mening maar kunt onderbouwen. Het is dus iets wat je misschien al dagelijks doet, want als je kunt denken kun je ook filosoferen. Dus wat is er dan leuker om de kinderen spelenderwijs aan het denken te zetten? Bovendien staat er dat je er ook flink van in de war kan raken, maar dat dat juist goed is omdat je er dan juist extra door gaat nadenken. Dus aan de slag dan maar!

Het boek is heerlijk dik, 100 pagina’s vol weetjes, vragen, puzzels, raadsels, antwoorden ( op de puzzels niet op de vragen) over heel veel uiteenlopende onderwerpen. Over denken, taal, geloof, je brein, de tijd, de hemel of de hel, goed of slecht, geld , of dieren kunnen denken en over hoe het zou zijn als je een vleermuis was. Kortom genoeg om je hersenen mee aan het werk te zetten.

De onderwerpen zijn onderverdeeld in tien hoofdstukken, zodat je snel iets kan vinden. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen weetjes, puzzels en doe-opdrachten. Er is een speelse lay-out gebruikt in rustige kleuren, pagina’s zijn goed benut en de indeling is speels druk, maar wel duidelijk.

Door de leuke en vrolijke vormgeving zal het kinderen snel aanspreken. Er komen wat grote filosofen voorbij, maar de nadruk ligt op plezier hebben en lekker bezig zijn. Het belangrijkste vinden de makers dat er aan kinderen ook best moeilijke vragen mogen worden gesteld. Die vragen zijn er zeker en wie weet komen kinderen/jongeren juist met logische antwoorden. Kortom een leerzaam, maar vooral leuk boek !

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk