Vijanden samen in een huis

31-mei-2013 | Categorie: Literatuur

Het huis in Kreis Pinneberg – Rhidian Brook – Agathon – 386 blz.

Het huis in kreis pinnebergHamburg 1946. De Britse kapitein Lewis is verantwoordelijk voor de wederopbouw van de stad en het proces van denazificatie. Zijn vrouw Rachael en zijn zoon Edmund komen over uit Engeland, waar zij in de oorlog tijdens een bombardement hun oudste zoon en broer zijn verloren. Ze worden gestationeerd in een grote villa, waar de architect Lubert en diens dochter Frieda wonen. Tijdens een bombardement is hun vrouw en moeder omgekomen.
Volgens de gangbare regels moeten de Duitsers naar een opvangkamp, omdat de geallieerden hun huis vorderen. Lewis neemt een ongebruikelijke beslissing, hij besluit het huis met het Duitse gezin te delen. Het verhaal is op waarheid gebaseerd: de Britse grootvader van de auteur stelde destijds deze unieke daad.

De roman van Rhidian Brook is gebaseerd op foto’s en herinneringen uit die jaren. Het is een schokkend en prachtig verhaal, waarin schuld en vergeving een belangrijke rol spelen. Het boek brengt ook nieuwe inzichten. Ik was verbaasd te lezen dat er in één weekend in juli 1942 net zoveel bommen zijn geworpen op Hamburg als op Londen tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog. Het moet een apocalyptisch landschap zijn geweest, waarin een volk dat twaalf jaar lang was domgehouden, vervolgens als criminelen werd behandeld, om daarna overeind te worden geholpen door de bevrijders. De verwikkelingen in de twee plotseling samenwonende gezinnen met elk hun eigen pijn, wraakgevoelens en behoefte aan liefde en rust maken Het huis in Kreis Pinneberg tot een indrukwekkend boek.

Gerda Aukes

Wil je dit boek bestellen? Klik hier!

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!