Een luchtig boek over een moeilijk onderwerp

26-oktober-2022 | Categorie: Boek van de week, Prentenboek

Vogel is dood – Tiny Fisscher – illustraties: Herma Starreveld – Uitgeverij Gottmer – 32 blz.

Op een grijzige dag vindt een vogel met een lange snavel zomaar een dode vogel op de grond. Hij vertelt dit treurige feit aan kip, die nog een beetje twijfelt of vogel wel echt dood is. Een andere vogel probeert de dode vogel wakker te maken, maar Vogel beweegt niet meer, hij is echt dood. Dan volgt de vraag wat ze moeten doen met hun overleden soortgenoot. Ze besluiten de vogel te begraven. Natuurlijk moet er ook iets worden gezegd, en elke vogel doet dat op eigen wijze. Na de begrafenis keren alle vogels weer huiswaarts. Wanneer het donker is gedenken ze Vogel samen aan een tafel , waar lichtjes branden en sterren schijnen in de lucht.

Dit boek is op een bijzondere wijze tot stand gekomen. Tiny Fisscher ontdekte de vogelcollages van Herma Starreveld en vond ze zo leuk dat ze besloot een boek te maken over de vogels. De collages zijn heerlijk speels en kleurrijk, wat maakt dat de zware lading van het onderwerp van het boek een stuk lichter wordt. Elke vogel is uniek en best wel een beetje maf, met elk veel details om te ontdekken. Er is veel liefde gestoken in het ontwerpen van de vogels, dat is duidelijk te zien.

Het onderwerp van het boek is niet bepaald licht en het feit dat het geschikt is voor kleuters is dan ook behoorlijk knap gedaan. De vogels zijn nogal kort van stof en weiden nergens lang uit. Daarnaast zijn ze ook praktisch ingesteld, wat het geheel een zekere luchtigheid geeft. Vogel is dood, en dat is duidelijk heel erg verdrietig, maar het is niet anders. De vogels laten daarnaast zien dat ze allemaal op een eigen, unieke wijze met de dood van Vogel omgaan. De één wil graag wat zeggen bij het afscheid en de ander zingt een vrolijk liedje. Ook denken ze niet allemaal hetzelfde over Vogel, maar dat is oké. Uiteindelijk regelen ze de begrafenis van Vogel samen en herdenken ze Vogel met elkaar.

Dit prentenboek vertelt zonder poespas op luchtige wijze over een zwaar onderwerp als de dood. Voor kinderen kan het daardoor heel bruikbaar zijn bij het verwerken van de dood van een huisdier of van een naaste. De zinnen zijn kort en eenvoudig, maar tussen de tekst door is er ruimte voor het stellen en beantwoorden van vragen, doordat de dieren aan elkaar vragen stellen. Ook laat het boek zien dat er niet maar één manier is om te rouwen, dat iedereen dat doet op zijn eigen manier, en dat dat prima is. Er wordt nergens moeilijk over gedaan in het boek en gelukkig is er ook ruimte voor hier en daar een grapje. Wanneer je wil, kan je ook spiritualiteit vinden in het boek, in de illustraties zelf. Het prentenboek geeft een hoop handvatten om dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken met je kind, terwijl het tegelijkertijd ook ruimte biedt om er juist niet over te hoeven praten, omdat het boek zelf voldoende zegt.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek