Voor alle kasteelliefhebbers

17-mei-2020 | Categorie: Geschiedenis, Kinderboeken

Kasteel in zicht! – Op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen – Ida Schuurman – illustraties Irene Goede – Fontaine – 105 blz.

Er zijn nogal wat kinderboeken die door volwassenen niet overgeslagen hoeven te worden, en dit is er weer zo-een. Kasteel in zicht! biedt niet alleen informatie over negen Nederlandse en Vlaamse kastelen en hun geschiedenissen, maar vooral ook heel veel interessante weetjes over kastelen in het algemeen. Zo schrijft auteur Ida Schuurman (medewerker van Het Muiderslot) over de verschillende soorten kastelen die er zijn, hoe ze gebouwd werden, over hun diverse functies en hoe het dagelijkse kasteelleven eruitzag.

Elk hoofdstuk begint met informatie en verhalen over een specifiek Nederlands of Vlaams kasteel, waarna er een specifiek onderwerp aan bod komt. Met uitzondering van kaderteksten in wit of bruin, zijn die eerste pagina’s steeds op blauwe pagina’s afgedrukt en dat is meteen mijn enige kritiekpuntje: tekst op donkerder gekleurd papier leest zo veel vermoeiender dan op wit of lichtgekleurd papier. Zelf ben ik daar helaas extra gevoelig voor, zodat ik die bladzijden vaak heb moeten overslaan. Nu was dat niet heel erg, want de geschiedenissen van de diverse kastelen kun je ook lezen op het moment dat je besluit er een bezoekje aan te brengen. De kadertekstjes (in witte of lichtbruine achtergrond) op deze pagina’s waren overigens ook voor mij prima te lezen. Schuurman schrijft daarin allerlei interessants en leuks over bijvoorbeeld de ‘koelkast’ in kastelen, over kasteelspoken en spookkamers, kerkers en gevangenissen en de verschillende soorten straffen die er plaatsvonden, en over zogenaamde kotsgaten en kiepbedden.

Schuurman schrijft in heldere, aansprekende taal die geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Zo vertelt ze bijvoorbeeld waarom er vaak zoveel trappen zijn in kastelen, waarom wenteltrappen smal en met ongelijke treden gebouwd zijn, waar slotgrachten en valhekken toe dienen, hoe je ridder werd en wat daar allemaal bij kwam kijken, en nog oneindig veel meer. Dit alles gevat in een prachtige, speelse, maar evengoed zeer overzichtelijke vormgeving, met bijzondere typografie.
Ook illustrator Irene Goede verdient een pluim, met haar kleurrijke, aansprekende en soms ook humorvolle tekeningen, die de boel niet alleen opvrolijken maar die ook een mooi en leerzaam beeld geven over de gang van zaken in kastelen door de eeuwen heen.

Een dikke aanrader voor alle kasteelliefhebbers, jong en oud, en alles daartussenin!

Tiny Fisscher

Pin It

Laat een reactie achter

Voordat je een reactie kunt plaatsen dien je de volgende vraag te beantwoorden: *

Boek van de Week

Genieten met een hoofdletter G

Categorie: Boek van de week, Kinderboeken, Klassieker

Oliver Twist – Charles Dickens – Hertaling Tiny Fisscher – Illustraties Annette Fienieg – Uitgeverij Volt – 293 blz. Oliver Twist had de pech om rond 1830 geboren te worden in een armenhuis. Zijn moeder…

Boek van de week archief

29-juni-2020 | Lees verder | Reageer!