Voor alle liefhebbers van Vincent van Gogh

4-augustus-2015 | Categorie: Kunst & Cultuur

De grote Van Gogh atlas – Nienke Denekamp en René van Blerk – Rubinstein – 180 blz.

De grote van Gogh atlasIn zijn relatief korte leven, woonde Vincent van Gogh toch nog op meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Nienke Denekamp(schrijver) en Van Blerk(senior educator van het Van Gogh museum) hebben nu een overzichtelijke tijdlijn gemaakt van al die plekken waar hij verbleef, hoe lang Vincent er woonde en welke belangrijke werken hij er maakte. Het gaat niet alleen over Van Gogh, maar ook wat er gebeurde in de tijd dat hij leefde. De pagina’s zijn dan ook verluchtigd met landkaarten, historische foto’s, brieffragmenten, plattegronden uit die tijd en natuurlijk veel schilderijen. Je kunt alles lezen over zijn schooltijd, zijn liefdes en de problemen die hij had met zijn familie – voornamelijk met zijn vader.

De grote Van Gogh atlas is bedoeld voor iedereen vanaf twaalf jaar, maar ook voor kinderen uit groep zeven en acht is het goed te lezen. Als je een spreekbeurt wilt houden, dan heb je aan dit boek voldoende. Er wordt niet heel diep ingegaan op allerlei aspecten – dan zou het boek tien keer zo dik worden – maar de belangrijkste gebeurtenissen krijgen ruime aandacht. Wil je nog meer te weten komen over Van Gogh, dan kan dat natuurlijk, want er zijn al honderden boeken over hem geschreven.

Leuk voor iedereen zijn de weetjes over het leven in die tijd. Hoeveel spoorlijnen er lagen, hoe snel een trein reed en hoe het comfort in de wagons was, bijvoorbeeld. Veel informatie over arbeiders en boeren en hoe ze leefden en aten. Vincent van Gogh was erg begaan met de laagste klassen van de samenleving. Niet iedereen begreep dat even goed, want toen hij ging prediken en arme gezinnen wilde ondersteunen in de Borinage in België, werd hij vaak beschimpt en uitgelachen. Wil je de sporen van Vincent volgen dan is deze atlas natuurlijk een onontbeerlijke gids. Alles is in ook voor jongeren begrijpelijke taal opgeschreven. De grote Van Gogh atlas is een boek dat elke Van Gogh liefhebber in zijn kast moet hebben staan of nog beter in de auto moet hebben liggen. Dan eropuit trekken om alle plekken waar deze ongelukkige kunstenaar heeft verbleven te bezoeken, want de ware Van Gogh fan doet dat natuurlijk.

Pieter Feller

Pin It

1 Reactie

  • De Grote van Gogh atlas valt erg in de smaak in dit VanGoghjaar. Jammer dat het hoofdstuk over Nuenen niet wat meer details bevat. De wandelaar Van Gogh heeft natuurlijk de hele omgeving van Nuenen met al zijn vennen, uitgestrekte heidevelden en oude dorpjes belopen. Die voetstappen zijn ook terug te vinden in zijn werk. Daar wordt nadrukkelijk aandacht aan besteed in het boekje “Dor hedde diejen gek oit Nunen wir!” Volgens de overlevering werd dit in Stiphout geroepen als Vincent van Gogh weer in het dorp verscheen.
    http://denatuurvanvroeger.nu/vincent-van-gogh-in-stiphout/

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek