Voor de fans van Dan Brown Light

12-november-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

De verborgen bibliotheek – A.M. Dean – De Fontein – Vertaald door Peter Van Dijk – 475 blz.

De Verborgen Bibliotheek - A.M. Dean - coverProfessor Arno Holmstrand, hoofd van het Carleton College in Minnesota wordt vermoord in zijn kantoor. Als allerlaatste daad laat hij voor professor Emily Wess, die hij overigens helemaal niet persoonlijk kende en met wie hij slechts enkele woorden wisselde, een brief na met geheimzinnige aanwijzingen, samen met een vliegtuigticket naar Oxford.
In deze aanwijzingen verwijst Arno naar de mythe van de verloren gewaande bibliotheek van Alexandrië. Sterker nog, hij beweert dat deze Bibliotheek nog steeds bestaat en dat er een Genootschap is dat hierover waakt. Emily, die geschiedenis studeerde en doceerde, is meteen geboeid door het mogelijke avontuur dat haar te wachten staat en vertrekt.

Emily’s taak is veel groter dan ze ooit had kunnen inschatten, net als het gevaar dat ze loopt. Ze is namelijk niet de enige die op zoek gaat naar deze Bibliotheek, en de anderen zijn niet met dezelfde goede bedoelingen op pad. Onvoorbereid en niet wetend waar haar reis zal eindigen, reist Emily de wereld rond van aanwijzing naar aanwijzing. De Bibliotheek van Alexandrië is immers niet voor niets al vele eeuwen verborgen…

Het verhaal zit vol intriges, raadsels, politieke complotten en verrassende wendingen. Het feit dat het hoofdpersonage in dit verhaal een vrouw is, maakt het boek minder ‘James Bond’-achtig en het verhaal aannemelijker. Nog steeds bestaat de mythe dat de Bibliotheek van Alexandrië zou bestaan en dat deze informatie bevat die wereldmachten zou kunnen laten vallen. Dean speelt hier handig op in en verdiept zich in enkele van de theorieën die worden geopperd.

Op de cover staat vermeld: “Voor de liefhebbers van Dan Brown”. Meestal geeft dit voor mij het signaal: “flauw afkooksel van”, zeker niet lezen! Maar dit boek intrigeerde me toch en ik ben blij dat ik mijn vooroordelen opzij heb gezet. Los van het feit dat ook Dean schrijft over geschiedenis, kan ik geen enkel ander verband vinden met Dan Brown.
Het boek van Dean is veel vlotter leesbaar, veel minder gedetailleerd en zeker ook leesbaar zonder internetverbinding in de buurt om de plaatjes op te zoeken. Met andere woorden: als je fan bent van de verhaallijnen van Dan Brown maar iemand bent die gewoonlijk liever wacht op de film, dan is De verborgen bibliotheek helemaal iets voor jou.
De verborgen bibliotheek combineert de juiste dosis spanning en geschiedenis, zodat het boek nooit saai wordt en de lezer steeds nieuwsgierig blijft naar de volgende pagina. Een indrukwekkend debuut!

Ann Roemaet

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk