Vreemde avonturen van vader en zoon

5-februari-2015 | Categorie: Kinderboeken

De jacht op Jozef Tentelaar – Stefan Boonen – Illustraties: Tom Schoonooghe – Manteau – 164 blz.

jozef tentelaarHet verhaal van De jacht op Jozef Tentelaar gaat over Jozef en zijn vader Marcel Tentelaar. Ze wonen in het kleinste koffiehuis ter wereld, met de heerlijkste koffie van het heelal. Ze hebben geen wc of een douche, maar ze redden het prima met zijn tweeën. Maar wanneer Jozefs vader de prijsvraag van meneer Vlad wint en hij met een raket naar de maan moet, gaat het mis. De raket waar Jozefs vader in had moeten zitten, vliegt het stadhuis in. Raket kapot, stadhuis kapot. Jozef en zijn vader moeten vluchten. Meneer Vlad wil het geld van zijn raket terug, en directrice van Jozefs school mevrouw Elfrida wil Jozef weghalen bij zijn vader en hem in een tehuis stoppen. Van de stad vertrekken ze naar het kleinste dorpje dat ze konden bedenken: Kraak. De reis is niet zonder gevaar en ook Kraak is niet zoals ze hadden verwacht.

De opmaak van De jacht op Jozef Tentelaar valt onmiddellijk op. Het boek heeft een harde kaft en de pagina’s zijn van vrij dik papier. Maar wat nog meer in het oog springt, zijn de fel gekleurde illustraties van Tom Schoonooghe. Plaatjes die soms wel twee hele bladzijden beslaan. Dit alles geeft De jacht of Jozef Tentelaar een stevige en luxe uitstraling. De eerste indruk is in ieder geval goed.

Gelukkig is ook het verhaal van De jacht op Jozef Tentelaar goed. Het avontuur van Jozef is af en toe een beetje absurd, zoals met kannibaal Igor, en het leven in het kleinste koffiehuis ter wereld. Boonen heeft zijn fantasie goed gebruikt. Je leeft wel met Jozef mee, maar uiteindelijk gaat het erom dat het vooral grappig, en af en toe een beetje vreemd is. Alles is zoals het hoort. Alles Tentelaar! Zoals Jozefs vader zou zeggen.

De jacht op Jozef Tentelaar is een grappig, goed verzorgd boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek