Van deze vrienden krijg je nooit genoeg

2-september-2016 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn – Boekerij – 313 blz.

daar heb je vrienden voorIn de vorige roman van Astrid Harrewijn; Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) maakten we kennis met Noor, haar zusje Kiki en Joost. Joost had een oud vervallen pandje in Amsterdam gekocht waar beide dames introkken. Klusjesman Gijs en zijn hond Meneer Jansen kwamen geregeld over de vloer en het verhaal kon van start gaan en dit alles in een mooie rode cover met een typisch Amsterdams straatbeeld. Een boek dat ik in één zucht uitlas en waarvan ik het jammer vond dat het afgelopen was, omdat ik wilde weten hoe het met de vrienden verder ging.
Gelukkig bleek het verhaal het begin van een drieluik waarvan nu het tweede deel uit is. Daar heb je vrienden voor heeft een cover in een vrolijke knallende blauwkleur met wederom een typerend Amsterdams tafereel. Ditmaal een bootje in de gracht.

Stond in het eerste deel voornamelijk Noor in de schijnwerpers nu is het de beurt aan Joost. Hij had in het eerste deel een betrekkelijk kleine rol, maar was zeker wel aanwezig. Hij was de redder in nood met zijn grachtenpandje waar de dames in konden trekken. Verder hield hij zich bezig met voedselexperiment. Volgens een overleden vriend was voedsel en seks met elkaar verbonden en was het soort voedsel wat de partner in kwestie at typerend voor het bedgedrag. Dit experiment zette Joost voort al zette het geen zoden aan de dijk.

We beginnen het verhaal als Noor bij haar geliefde in Parijs is neergestreken, Kiki succesvol zaken doet in de kunstwereld en hiervoor veel aan het reizen is en Joost bezig is met een boek over keizer Augustus. Hij wil stoer zijn, maar is behoorlijk stoffig. Hij is inmiddels veertig, ongehuwd, kunsthistoricus, werkzaam voor het Rijksmuseum en aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn boek gaat hij twee maanden naar Rome. Hij maakt kennis met drie Italiaanse dames en laat zich een nieuwe look aanmeten. De gesprekken die de dames voeren, neemt hij mee in zijn roman, omdat zijn uitgever wil dat er meer seks in het boek komt, omdat dat beter zal verkopen. Terug in Nederland wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Naast al deze ontwikkelingen beseft hij dat hij ouder wordt en een kind wil. Het idee dat daar een vrouw bij hoort moet echter nog bezinken. Zijn knullige pogingen om die te vinden zijn zeer grappig. Doordat Joost in aanraking komt met een geheim genootschap (wat doet denken aan de Da Vinci Code) geeft net even iets meer diepgang aan het verhaal en wat spanning.

Wat ook leuk is, dat het boek van Joost inderdaad ook in de boekhandel komt te liggen en hij boekhandels moet bezoeken (met voor sommige lezers de herkenning van genoemde boekhandels die echt bestaan). Zijn boek slaat pas aan als er een mediahype ontstaat, iets dat zo niet bij hem past, maar hij moet wel met de mallemolen meedraaien.

Het verhaal gaat heerlijk verder waar het vorige stopte en op een paar kleine verwijzingen naar het vorige boek (bijvoorbeeld het voedselexperiment) is het verhaal ook goed zelfstandig te lezen. Het is prettig de draad weer op te pakken en vooral dit keer mee te leven met Joost. Een karakter dat je in je hart sluit en dat het hem allemaal niet meevalt, maakt hem levensecht. Bij een vervolg is het altijd afwachten of het zelfde niveau van het vorige deel gehandhaafd blijft en dat is hier zeker zo. Het is in dezelfde stijl, met de nodige humor en een knipoog, kortom een verhaal waar ik helemaal blij van word.

Conny Schelvis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk