Waar rook is, zal wel vuur zijn

12-juli-2015 | Categorie: Lichte literatuur, Roman

Papieren kinderen – Angelique van Dongen – Ellessy Relax – 195 blz.

papierenkinderen-183x300Stefan, recentelijk gescheiden van Elsa, is de vader van Jasper, Koen en Lisa. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd en hij is redelijk tevreden, tot hij op een ochtend letterlijk van zijn bed wordt gelicht door de politie. Met straffe hand wordt hem bevolen wat hij moet doen en hij wordt meegenomen naar het politiebureau, zonder dat hij de kans krijgt iets te regelen voor Jasper, die deze nacht bij hem logeerde. Ook zijn katten blijven vooralsnog onverzorgd achter.

Stefan heeft geen idee wat er aan de hand is en begrijpt even later op het politiebureau dan ook absoluut niet waarom hij aangehouden is op verdenking van misbruik van zijn kinderen. Hij blijft volhouden dat hij ze nooit op die manier heeft aangeraakt. Wanneer dan blijkt dat alle drie zijn kinderen afzonderlijk een aanklacht tegen hem hebben ingediend, stort zijn wereld in. Stefan komt in de gevangenis terecht en verneemt dat er nog een aanklacht tegen hem en zijn buurmannen is gedaan. Zijn ex-vrouw weet niet van ophouden.

De eerste advocaat is geen goede match, maar wanneer hij via een medegevangene in contact komt met Liv, komt er meer licht in Stefans leven. Liv is overtuigd van zijn onschuld en samen bewandelen ze de moeilijke wegen om de waarheid aan het licht te krijgen.

Wanneer Stefan later weer thuis is, ontmoet hij bij zijn buren een dame, die indruk op hem maakt. Maar kan zij de druk aan, die Stefan nog steeds voelt. Kan zij hem steunen bij de rechtszaken of haakt ze toch af?

Papieren kinderen is een indrukwekkend verhaal over hoe smaad en leugens iemand kapot kunnen maken. Mijn eerste gedachte was altijd dat leugens als deze toch snel doorzien zouden zijn, maar Angelique van Dongen heeft in dit waargebeurde verhaal duidelijk gemaakt dat het allemaal zo fout kan lopen door leugens, misleiding en fouten. De lijdensweg die Stefan heeft moeten doorstaan is huiveringwekkend. Men denkt immers al gauw: waar rook is, zal vuur zijn. Een gedachte, die je het leven verschrikkelijk zuur kan maken.

Goed geschreven, beklemmend, verhaal dat aanzet tot nadenken. Het blijft je verbazen hoe iemand zoiets verschrikkelijks kan bedenken.

Kirstin Rozema

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk