Wat een heerlijk boek!

9-maart-2016 | Categorie: Boek van de week, Young Adult

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli – Vertaling: Astrid Staartjes – Blossom Books – 272 blz.

Simon vs de verwachtingenBecky Albertalli is een Amerikaanse schrijfster. Ze schrijft al sinds ze op de kleuterschool zat (verhalen die vooral over haar huisdieren gingen) en ze schreef een toneelstuk op haar twaalfde. Ze las veel boeken uit de Babysitterclub- en Sweet Valley High-series en ontdekte de Harry Potter-boeken in haar late tienerjaren. Ze studeerde psychologie, en in Washington heeft ze jarenlang als klinisch psycholoog gewerkt. Ze werkte met LHBT-kinderen, tot ze ontslag nam wegens haar zwangerschap én om over Simon te schrijven.

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Qua drama heeft hij wel genoeg aan zijn rol in de schoolmusical. Maar dan belandt een e-mail aan zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig.

Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Hij wordt gechanteerd, Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom hij steeds meer in zichzelf gekeerd is. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. Simon zou uit zijn comfortzone moeten stappen, voordat hij eruit geduwd wordt. En dat terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Als je de omschrijving van het Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld leest, denk je misschien: een tienerverhaal als zoveel anderen, ook al gaat het deze keer om een homoseksuele jongen. En ja, dat is misschien waar. Maar wat een ontzettend sterk geschreven boek is dit!

Albertalli ‘construeert spreektalige zinnen’ namens hoofdpersoon Simon. Woorden die overtuigend zijn, woorden die je het idee geven dat je naast de jonge hoofdpersoon staat, woorden die je pakken. Het verhaal is simpel, maar meeslepend en aandoenlijk. Het is vrijwel onmogelijk om het boek weg te leggen, zo graag wil je samen met Simon meevoelen en verder gaan met zijn leven. Wie is toch Blue?

Het enige minpuntje dat ik heb kunnen vinden voor dit boek, is dat ik de cover niet zo mooi vind en de titel mij niet echt aanspreekt. Maar laat je dat niet afschrikken: het boek zelf is fantastisch, een aanwinst voor het genre. Alles is raak. Simon en Blue, twee jongens om stiekem zelf een beetje verliefd op te worden.

Om af te sluiten in Simons eigen woorden, die in het geval van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld erg toepasselijk zijn: ” ‘Ik hou niet van eindes,’ zeg ik. ‘Ik hou van dingen waar geen einde aan komt.’ ” In dit geval geldt het ook voor mij: ik wilde dat er geen einde kwam aan het boek. Ik mis Simon nu al…

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk