Wat een tijd!

30-april-2013 | Categorie: Thrillers & Spanning

Het geheim van Treurwegen – Guus Bauer – Signatuur – 280 blz.

Het geheim van TreurwegenEen Nederlander die een roman over de Grote Oorlog schrijft is misschien niet uniek, maar het komt niet vaak voor. Meteen is het ook een erg spannend boek, een goed gedocumenteerd en aangrijpend verhaal.
Willem Maria Treurwegen is klokslag 1900 geboren en maakt zo als jongeling de Eerste Wereldoorlog mee. Hij woont in een arme landelijke Vlaamse streek en met moeite kan het gezin er overleven. Dan komt de bezetting en zijn vader moet meehelpen een muur van prikkeldraad aan te leggen tussen België en Nederland. Willem wil niet blijven en neemt de benen naar Nederland en vandaar vlucht hij naar Engeland, om uiteindelijk in de loopgravenoorlog in zijn geboorteland terecht te komen.

Het geheim van Treurwegen is een goed opgebouwde roman, die vele facetten van de Eerste Wereldoorlog bevat die wij niet in de Nederlandse geschiedenisboeken terug zullen vinden. Een zwarte periode in de Belgische geschiedenis en dan ook nog in een arme streek gesitueerd, wat het verhaal nog wat dramatischer maakt. Naast dit, is het ook een heerlijke avonturenroman met Willem Maria Treurwegen in de hoofdrol.
Een boek dat je meer leert over de Eerste Wereldoorlog, maar het is eveneens een heerlijk verhaal over een paar jongens die denken het strijdgewoel te kunnen ontvluchten!

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen