Wat een verhaal!

12-augustus-2013 | Categorie: Lichte literatuur

Matroesjka – Ilse Annegarn – Mooi Media – 200 blz.

MatroesjkaEen matroesjka is een Russische pop waar dan steeds weer een ander poppetje inzit. Uitstekende titel voor dit boek, want de geschiedenis wordt steeds verder afgepeld tot je tot de kern komt! Fleur krijgt een bericht van haar dochter Kim die zij meteen na de geboorte moest afstaan onder druk van haar ouders. Kim is inmiddels zestien en is te weten gekomen dat zij is geadopteerd. Fleur raakt echter in paniek en vlucht weg. Haar man Ruben weet niet wat er aan de hand is en vraagt zich af waarom zij zomaar verdwenen is!

Matroesjka is een boek met vele invalshoeken. Je volgt het verhaal vanuit Fleur. Zij wil weten wie de vader is. Zij is verkracht tijdens een examenfeest op school, maar weet niet wie dat gedaan heeft. Het verhaal ontrafelt haar verleden stukje bij beetje. Daarnaast zijn er nog twee andere belangrijke verhaallijnen. Allereerst die van Ruben, die via kennissen/vriendinnen van Fleur probeert te achterhalen waarom ze is verdwenen. Dan is er de lijn van Kim , de dochter, zij snapt niet waarom haar moeder na haar bericht is verdwenen en probeert via Ruben meer informatie over haar te krijgen.

Het boek heeft een goede structuur. De verschillende verhaallijnen spelen soms tegelijkertijd of opvolgend vanuit de verschillende personages. Zo krijg je de situaties vanuit allerlei perspectieven te lezen en dat geeft het boek een extra verdieping. Af en toe erg heftig wat er allemaal wordt beschreven, maar het is natuurlijk ook niet niks wat er is gebeurd in het verleden.

Om niets te verklappen over de inhoud, moet ik het wat dat betreft hierbij laten, maar ik kan wel zeggen dat je met gemengde gevoelens de laatste bladzijde zult uitlezen en het boek zult dichtslaan! Het einde blijft je lang bij en geeft aan dat je niet te lang moet wachten met het uit elkaar halen van een matroesjka.

Tot slot een opmerking over de opmaak. Het is jammer dat het lettertype dat gebruikt is aan de kleine kant is, waardoor sommige bladzijdes wel erg vol worden. Probeer daar in dit geval doorheen te kijken, want gelukkig is er genoeg te genieten. Een minpuntje is het wel.

Wim Krings

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk