Wat moet je doen als je er achterkomt dat je vader vreemdgaat?

24-maart-2014 | Categorie: Jeugdboeken

Vreemdgaan – Annie van Gansewinkel – Eenvoudig Communiceren -103 blz.

VreemdgaanBritt woont al jaren samen met haar vader als hij een vriendin krijgt, Inge, die bij hen intrekt. Inge is bepaald niet het type boze stiefmoeder. Ze geeft Britt alle ruimte en probeert zelfs niet om haar te bemoederen. Toch vindt Britt de veranderde situatie vervelend omdat ze niet meer de onverdeelde aandacht van haar vader heeft. Ze gaat zo graag samen met hem mountainbiken, maar dat komt er steeds minder van. Intussen is ze ook nog hopeloos verliefd op Bas, een toffe jongen uit haar klas die meer oog heeft voor de arrogante Dorris.

Dan begint haar vader zich vreemd te gedragen. Hij noemt Inge zomaar Mieke, giet de vla op tafel i.p.v. in zijn bakje en hij krijgt steeds geheimzinnige whatsappberichtjes. Bovendien hangt er een geur aan zijn jasje die niet van zijn aftershave afkomstig is. Een geur die Britt niet herkent. Een geur van een andere vrouw?
Dat zijn de drie lijnen die Annie van Gansewinkel keurig dooreen weeft tot een vlechtwerk van spanning en pubergevoelens die de beoogde lezer zeker zal aanspreken.

Vreemdgaan is een boek voor moeilijk lezende jongeren die toch een boek willen lezen dat qua onderwerp bij hun leeftijd past. Van Gansewinkel heeft in de serie Thuisfront ook al het boek Zat geschreven over een moeder die aan de drank is en een dochter die daar op haar manier mee om probeert te gaan. De Thuisfrontboeken kenmerken zich door korte zinnen, korte hoofdstukken, geen ingewikkelde begrippen en lastige constructies en een aansprekend onderwerp.

Het is goed dat deze serie er is, want hij vult een gat op voor jongeren die problemen hebben met lezen en die hoeven nu niet terug te vallen op boeken die niet voor hun leeftijd bestemd zijn. Vreemdgaan is voor deze doelgroep weer een zeer geslaagd boek met spanning, liefde en puberstrubbelingen. Alles komt in het verhaal wel erg op zijn pootjes terecht en dat is in het echte leven natuurlijk vaak niet zo, maar ik denk dat de lezers uit de doelgroep het boek met een zucht van opluchting en een glimlach zullen dichtslaan als ze het uithebben.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk