Weer een topper uit de VS

26-december-2012 | Categorie: Thrillers & Spanning

Het stille uur – Michael Koryta – De Boekerij – 380 blz.

Als je als 21-jarige debuterende schrijver al op de shortlist van de Amerikaanse Edgar Award wordt geplaatst, dan kan er worden gesproken van een groot talent en dat heeft Koryta sindsdien ook waargemaakt. Zes titels heeft hij tot nu toe geschreven en drie ervan zijn in het Nederlands vertaald. In Het stille uur stellen twee privédetectives, Lincoln Perry en Ken Merriman, een onderzoek in naar de verdwijning van het echtpaar Joshua en Alexandra Cantrell. Zij doen dat in opdracht van Parker Harrison die vijftien jaar heeft gezeten voor moord, maar nu al weer twaalf jaar op vrije voeten is. Harrison is lang geleden door het echtpaar opgevangen toen hij uit de gevangenis kwam.

Perry en Merriman werken enige tijd eendrachtig samen in de speurtocht die hen in aanraking brengt met geharde criminelen, waaronder de broer van Alexandra, Dominic Sanabria, een maffioso die enkele moorden op zijn geweten heeft. Al meteen ontdekt Perry dat Joshua Cantrell ook is vermoord. Zijn lijk blijkt al een half jaar daarvoor te zijn gevonden. Parker Harrison wist dat, maar verzweeg het voor Perry. Waarom? Het echtpaar Cantrell heeft heel wat ex-gedetineerden opgevangen en in huis genomen, allemaal moordenaars en verkrachters en dus potentiële verdachten voor de moord op Joshua Cantrell en de verdwijning van Alexandra. Leeft zij nog of is zij ook vermoord?

Hoewel uitgeverij De Boekerij het boek een thriller noemt, is het een detective in zijn puurste vorm. De karakters zijn door Koryta allemaal goed uitgewerkt en de plot is geloofwaardig. Bijna vierhonderd bladzijden spannende fictie die ook voor een doorgewinterde detectivelezer genoeg verrassingen bevat om tot het eind te blijven boeien. Ook Begraven en Erfenis, de twee andere vertaalde boeken, scoren hoog in de thrillergids van Vrij Nederland. Koryta kan al voor zijn dertigste worden bijgeschreven op de lijst met topauteurs van spannende boeken.

Pieter Feller

Pin It

1 Reactie

  • Lijkt me een lekker spannend boek om te lezen !

Boek van de Week

Kunst in gevaar

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Moederweelde – Hetty Kleinloog – Marmer – 316 blz Amanda Nelom, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, laat aan Lisa en Kat Kauffmann het schilderij van Rembrandt, Paulus als apostel, zien. Het is nauwelijks nog…

Boek van de week archief

18-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen