Wetenschap met kattengrapjes

3-november-2020 | Categorie: Kinderboeken

Maak dat de kat wijs! – Izzi Howell –– vertaling Willem Jan Kok – Moon -112 blz.

Dit boek staat boordevol waanzinnige wetenschappelijke feitjes én kattengrapjes. Vind je dat een rare combi? Eerlijk gezegd dacht ik zelf niet dat dit mogelijk was, maar het blijkt een perfecte combinatie te zijn, of zal ik zeggen: een purrrrrfecte combinatie?

Ik ging eens goed zitten voor dit boek en was erg nieuwsgierig welke wetenschappelijke onderwerpen er in besproken zouden worden, maar tot mijn verbazing bestaat het boek vooral uit heel erg grappige plaatjes, met daaromheen allerlei feitjes verwerkt. Ik had me klaargemaakt voor lange lappen tekst, want zo ziet wetenschap er normaal gesproken toch uit?

Dit boek bewijst dat dat helemaal niet hoeft en eerlijk is eerlijk: het blijkt een heel vermakelijk boek te zijn. Ik kon het echt niet wegleggen, want als je ook maar een beetje van katten houdt en van gekke kattenplaatjes, dan zal je dit boek ook erg leuk vinden.

Er komen verschillende thema’s aan de orde, zoals het zonnestelsel, natuurkundige krachten zoals de zwaartekracht en frictie, en het klimaat. Je leert over fossiele brandstoffen en de opwarming van de aarde, en natuurlijk ontbreekt ook de wereld van de planten niet. Veel weetjes kom je later vast weer  tegen bij de vakken scheikunde en natuurkunde. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld over het bestaan van magnetische sterren: magnetars. Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, wat bewijst dat zelfs volwassenen nog van dit boek kunnen leren. Ook leer je over de werking van een kompas, waarbij een plaatje staat van een Siamese kat in matrozenpak  die op weg is naar Kat-alonië. Ieder feitje wordt visueel uitgelegd met beelden waarin katten zijn verwerkt. Hierdoor wordt zelfs het meest saaie onderwerp nog leuk. Zo gaat het bijvoorbeeld over turbines, een onderwerp waar ik normaal gesproken van in slaap zou vallen, maar nu er een kattenplaatje bij staat van een kat met stoere schoenen aan, een helm op en een boormachine in zijn pootjes, wordt het meteen een stuk interessanter.

Wil je toch liever lange lappen tekst? Dan is dit boek beslist niet geschikt voor je. En veel uitleg of achtergrondinformatie vind je evenmin. Maar als je even heerlijk wilt lachen kan ik dit boek van harte aanraden. En je creatieve brein zal hier ook enorm van oppeppen. De auteur van dit knotsgekke boek is erin geslaagd om saaie, droge, wetenschappelijke feitjes op humoristische wijze te brengen. Niks geen saaie kost, dus, maar waanzinnig grappige feitjes! En wat is er nou leuker dan om elke bladzijde te moeten lachen, terwijl je ondertussen een heleboel nieuwe dingen leert? Van dit boek krijg je nooit genoeg, dat is zeker.

Corine Gorter

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk