Wetenschappelijke spotprenten

17-juli-2014 | Categorie: Mens & Maatschappij, Wetenschap

Het uitje van de muggenziftersclub – Matthias Giesen – De Harmonie – 128 blz.

Het uitjeMatthias Giesen volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie van Rotterdam. Hij debuteerde met de bundel Gekke ventjes, in samenwerking met cabaretier Kees Torn, waarna Gordijnen voor beginners en De zwaartekrachtjaren volgden. Zijn werk wordt gepubliceerd in onder andere HP/De Tijd, Onze Taal en EOS/Scientific American.

Het uitje van de muggerziftersclub is een bundel van grappen over wetenschap en wetenschappers. De grappen van Matthias Giesen wemelen van quantummechanische wijsheden, ambitieuze stamcellen, rusteloze zwerfkeien, onzekere gazellen, onbegrepen wiskundemeisjes en de grote quasi Aanwezige, die onderkoeld en hooguit met een lichte verwondering reageren op de tijd-ruimte-toestanden waarin ze nu weer zijn verzeild.

Enig verstand van wetenschap moet je als lezer wel hebben om de grappen van Giesen te kunnen waarderen. Als echte alfa heb ik van sommige onderwerpen ook weinig kaas gegeten, waardoor niet alles gelijk duidelijk is. Maar de grappen die ik wel begreep, gelukkig het grootste deel, zijn zeker leuk. Op sommige momenten betrapte ik mezelf op grinniken.

Alle velden van wetenschap komen in Het uitje van de muggenziftersclub aan bod: van literatuurwetenschap tot natuurkunde, van scheikunde tot theologie. Hierdoor valt er voor iedere lezer wel iets te lachen. Van tekenstijlen heb ik te weinig verstand om er als expert iets over te zeggen. Maar in mijn ogen is de tekenstijl van Giesen herkenbaar en duidelijk. Je ziet precies wat alles is, waardoor de grappen goed overkomen. Voor mij is dat absoluut voldoende.

Ik kan hier geen voorbeelden kan geven van de getekende spotprenten en grappen. Dat is toch een gemis. Daarom raad ik iedereen maar aan om het boek gewoon zelf te kopen en eens lekker mee te lachen om de wetenschap.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk