Wie wil er nou niet op wereldreis?

8-augustus-2015 | Categorie: Kinderboeken

Boreas en de zeven zeeën – Mina Witteman – Ploegsma – 216 blz.

Boreas en de zeven zeeenWie wil er nou niet op wereldreis? Met een zeilboot de wereld rondvaren?
Boreas dus… Hij wordt door zijn ouders voor een voldongen feit gesteld. Alles is al geregeld en Boreas zal online les krijgen. Drie jaar lang zonder zijn vrienden, niet naar school en niet met zijn opa naar voetbal. Hij voelt er helemaal niets voor. De tocht start vlak voor de zomervakantie. Nog voor de eindmusical van zijn klas. Ook die moet hij nog missen!

Boreas verveelt zich en hangt maar een beetje rond in zijn hut en op het dek. Maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Te beginnen met het redden van een drenkeling. De jongen blijkt een vluchteling te zijn en naar Engeland te willen. Een zeer actueel probleem dat hier door Mina Witteman wordt aangestipt.

Verder krijgen ze te maken met heftige storm, komt zijn beste vriendin Merel in de zomervakantie op de boot, zwemt hij met dolfijnen en komt hij vast te zitten op een vissersboot. En dit is slechts een greep van zijn avontuurlijke reis. Van Merel kreeg Boreas voor vertrek een logboek, zodat Merel al zijn belevenissen terug kan lezen. Hij houdt het keurig bij en legt ook regelmatig zeiltermen en zo uit. Best interessant om te lezen.
Het verhaal is vanuit de ik-persoon, Boreas perspectief, geschreven en wordt regelmatig afgewisseld met pagina’s uit zijn logboek. In het begin van het boek althans. Zodra Merel er is, heeft hij waarschijnlijk wat minder tijd om te schrijven.

Je hoeft deze zomer niet op vakantie. Het verhaal van Boreas is leerzaam en meeslepend en laat je vergeten op welk mooi strand je zelf zit. Je ervaart de golven en de wind alsof je er zelf inzit en voelt de twijfels van Boreas, nadat hij toch de leuke kanten van het reizen begint te zien.
Actie, drama, plagerijen en doodsangsten. Werkelijk alles zit er in. En ademnood, maar dat geldt vooral voor de lezer. Want het is om in één adem uit te lezen, al valt dat met ruim tweehonderd pagina’s niet mee.

Het maakt niet uit of je van zeilen of reizen houdt, of je jongen of meisje bent, of man of vrouw. Van de keuze voor dit boek krijgt niemand spijt.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk