Word een goed mens

28-januari-2019 | Categorie: Prentenboek

Samen hier: Wijs worden uit de wereld – Tekst en illustraties van Oliver Jeffers – Vertaling Marjolein Algera –  Fontein – 40 blz.

Samen hier: Wijs worden uit de wereld is een prentenboek van Oliver Jeffers, de illustrator van het bekroonde De krijtjes staken. Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap: “Dit boek schreef ik in de eerste twee maanden van je leven, om je te helpen begrijpen hoe alles in elkaar zit. Dit zijn de dingen waarvan ik denk dat je ze moet weten”.

Als gevolg hiervan legt auteur en illustrator Oliver Jeffers zijn zoon uit hoe je de weg kunt terugvinden als je verdwaald bent, hoe je lichaam in elkaar zit, hoe onze planeet eruit ziet, waar die zich bevindt en wat en wie je er allemaal kunt vinden. Maar de belangrijkste les van allemaal: er zijn zeven miljard verschillende mensen op deze aarde en het leven wordt mooier als iedereen aardig voor elkaar is. Of, zoals Jeffers’ vader – een ‘universeel goed mens’, het zegt: “Er zijn maar drie woorden die je leven zouden moeten bepalen: respect, mededogen en tolerantie”.

Eigenlijk geeft Jeffers met dit boek een basislesje natuurkunde en biologie, maar hij legt de nadruk op het zijn van een goed mens. De pagina’s zijn lekker chaotisch gevuld met veel verschillende plaatjes en bijgeschreven stukjes informatie. Er is genoeg te kijken. Als je dit boek voorleest aan je kind, heb je er zeker niet genoeg aan om gewoon een tekst te volgen. Je moet alle hoekjes van iedere pagina rustig doornemen. Een kind wordt door middel van dit boek aangemoedigd om zo veel mogelijk vragen te stellen. De combinatie van de mooie vormgeving en de open kans voor kinderen om nieuwgierig te zijn, maakt Samen hier een heel geslaagd prentenboekje voor kinderen van nu.

Felice Beekhuis

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek