Zoektocht naar het verleden

25-februari-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Zolang er sterren aan de hemel staan – Kristin Harmel – Vertaald door Monique Eggermont – Orlando uitgevers – 362 blz.

zolangHet boek Zolang er sterren aan de hemel staan van Kristin Harmel heeft vele lagen, net als de baklava die Hope maakt in haar familie bakkerij. Ze erfde de bakkerij van haar grootmoeder Rose en moeder Josephine. De vele recepten die ze gebruikt zijn nog van haar oma Rose die ze na de Tweede Wereldoorlog meegenomen heeft vanuit Frankrijk. Wat Hope niet weet is hoe die recepten deel uit maken van het erfgoed van haar grootmoeder. Rose is 80 en lijdt aan Alzheimer. Ze krijgt steeds minder goede dagen, maar wil eigenlijk niet weten dat ze steeds meer vergeet. Op een van de dagen dat ze uitzonderlijk goed lijkt, vraagt ze Hope om naar Frankrijk af te reizen en te kijken of er nog iemand van haar familie leeft en wat er met hen in de oorlog gebeurd is.

Hope zit dit in eerste instantie niet zitten, de bakkerij loopt niet goed, ze is net gescheiden en heeft veel moeite met haar puberdochter. Toch besluit ze op een gegeven moment te gaan en daar komt ze achter het verhaal van haar grootmoeder, over het hoe en waarom van haar vlucht, maar ook waarom haar grootmoeder en moeder zijn geworden tot wie ze waren.
Deze roman gaat over familiegeheimen, verlies, de Holocaust en degenen die ons redden en naast ons staan, zelfs na levensveranderende gebeurtenissen. Hij gaat over het vinden van je familie, het openen van je hart en niet bang zijn om lief te hebben. Wat Hope onthult is verbazingwekkend, hartverscheurend en een verhaal dat je niet snel zult vergeten.

Toch is het boek niet alleen een boek over de Tweede Wereldoorlog en de vlucht van een jonge Joodse vrouw naar Amerika. Het boek heeft veel meer aspecten in zich. Naast het verhaal van oma Rose, ontvouwt zich ook het leven van Hope en haar moeder en laat het zien hoe alles in verband met elkaar staat. Een mens is nooit zomaar een mens, maar in de verbondenheid met elkaar, die geloof, leeftijd of afkomst overschrijdt, worden we tot veel meer. Daarnaast is het een heerlijk boek, bijna letterlijk doordat de schrijfster vele recepten in het boek verweven heeft. Recepten van oma Rose, die op een bepaald tijdstip in haar leven belangrijk waren en waarmee Hope, die deze recepten al tijden gebruikte, haar oma steeds beter leert kennen. Tenslotte gaat het over liefde; zolang er sterren aan de hemel staan, zal er liefde zijn, een wijsheid die Rose graag doorgaf.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk