Je zou er bijna je handen van gaan wassen

16-januari-2018 | Categorie: Kinderboeken

De goudvisjongen – Lisa Thompson – illustraties Mike Lowery – vertaling Anneke Bok – Meis & Maas – 347 blz.

Matthew wil het liefst alles brandschoon houden en krijgt het Spaans benauwd van het getal 13. Hij is al weken niet naar school geweest en weigert zijn slaapkamer uit te komen. Om de tijd te doden observeert hij zijn buren vanuit zijn slaapkamerraam en maakt hij aantekeningen van al hun doen en laten. Maar dan wordt er een peuter vermist en is Matthew de laatste die hem heeft gezien…

De beste manier om kinderen iets te leren, is door iets te verpakken in een mooi of spannend verhaal. En dat heeft Lisa Thomspon gedaan. Matthew heeft smetvrees en vast nog een andere angststoornis en dat is een onderwerp waar tot nu toe voor kinderen weinig over geschreven is. De goudvisjongen Matthew draagt plastic handschoentjes, eet alleen magnetonmaaltijden omdat deze steriel zijn en wast zijn handen met héél heet water en héél vaak op een dag. Al lezend krijg je de neiging om je handen te gaan wassen, zo gefixeerd is Matthew op bacteriën.

Of het toeval is of een onderwerp dat ineens leeft weet ik niet, maar John Green heeft in zijn nieuwe jeugdroman Schildpadden tot in het oneindige hetzelfde onderwerp aangesneden. Beide titels zitten elkaar niet in de weg, want ze vallen in een andere leeftijdscategorie.

De goudvisjongen is een echte whodunit. Matthew en zijn (voormalige) vrienden uit de straat gaan op zoek naar de ontvoerder van de peuter. Iedereen is verdacht en toch ook weer niemand. De opbouw van deze verhaallijn is prima gedaan.
Maar er zit een verhaal doorheen over Matthew zelf. Over zijn smetvrees, zijn ouders die zich geen raad meer weten, de therapeut die niets lijkt te gaan bereiken en bovenal de vraag hoe Matthew zo ontzettend bang geworden is voor bacteriën. Voor het antwoord op die vraag moet je echt doorlezen tot het einde van het boek. Dat wil je overigens ook, want je wilt antwoord op alle vragen die Thompson in het boek opwerpt. Een vernieuwend onderwerp in een spannend jasje, dat ook nog eens een dosis humor bevat.
Aanrader dus!

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

De bloedige weg naar vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid

Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie

De Franse Revolutie. 2 – Van Robespierre tot Napoleon – Johan Op de Beeck – 492 blz. – Horizon In dit tweede deel over de Franse Revolutie kruipt auteur Johan Op de Beeck terug in…

Boek van de week archief

6-februari-2023 | Lees verder | Reageer!