Dean Koontz voorbeeld voor Mark van Dijk

Mark van DijkKatwijker Mark van Dijk (1979) volgde na de Tuinbouwschool de Middelbare Agrarische School te Gouda. Op zijn achttiende is hij gaan werken en na wat omzwervingen ontdekte hij zijn huidige baan bij een machinefabriek, ook in Katwijk. Begonnen als monteur werkte hij zich op tot chef werkplaats. Hij werkt hier al ruim veertien jaar met veel plezier. Mark is een echte bibliofiel. Hij verzamelt boeken, leest ze en schrijft ze. Het schrijven gebeurt zo veel mogelijk ’s avonds en in de weekenden. Op dit moment werkt hij druk aan zijn derde boek. In zijn spaarzame vrije tijd zoekt hij naar gesigneerde eerste drukken van zijn favoriete schrijvers of naar klassieke eerste drukken van Charles Dickens, Alexandre Dumas, R.L. Stevenson, enz.

Wanneer zelfs dat even stil ligt, dan leest hij. Wat hij leest, maakt hem niet uit; horror, thriller of literatuur. Favoriete Nederlandse schrijvers: Ronald Giphart, Arthur Japin en Tommy Wieringa. Favoriete buitenlandse schrijvers: Dean Koontz, Stephen King, John Saul en Joe Hill. Zijn laatste boek is Bloeddorst(2013) een thriller met kannibalisme als onderwerp.

Je werkt nu als chef werkplaats in een machinefabriek, maar wat wilde je als kind worden?

Als kind wilde ik altijd boer worden. Heerlijk tussen dieren en van het buitenleven genieten. Ik was ook echt een buitenkind en speelde veel in de duinen of in de naastgelegen polder in ons dorp. Heerlijke tijd. Ik help wel nog steeds regelmatig een vriend van me op zijn boerderij. Zo kom ik ook nog eens buiten.

Las je als kind veel? Waren er bij jullie thuis boeken of ging je naar de bieb?

Als kind was ik verslingerd aan de boeken van de Kameleon. Ik las ze allemaal. Ook de verhalen van Pietje Puk en de boeken van W.G. van der Hulst vond ik fantastisch. Mijn ouders lazen veel Koontz en King, dus dat was voor mij de logische volgende stap om die ook te lezen. Aangezien ik geen lid was kwam ik niet zo heel vaak in de bibliotheek, maar ik vond het er wel altijd heerlijk. Die rust en al die boeken om je heen. Wie houdt daar nou niet van? Ik las dat ze er tegenwoordig een babyprogramma hebben, dus daar gaan we maar gauw gebruik van maken. Heel goed voor de opvoeding mijn dochtertje en leuk voor mij om weer eens lekker in een bibliotheek te vertoeven.

Je zegt van jezelf dat je bibliofiel bent. Wie heeft je de liefde voor boeken bijgebracht.

Dat is eigenlijk zo gegroeid. Ik ben op een gegeven moment als investering gesigneerde eerste drukken gaan sparen. Het leek me leuk om wat van mijn spaargeld in de kast te zien staan, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat je van die boeken ging houden. Vooral die waar je zoveel tijd en moeite in hebt moeten steken om ze in een zo mooi mogelijke staat te vinden. Van de meeste boeken in mijn verzameling kan ik geen afstand meer doen. Vooral de exemplaren van Charles Dickens en Alexandre Dumas zijn me heel erg dierbaar. En alle gesigneerde eerste drukken van Dean Koontz doe ik nooit meer weg. Er zitten er een stuk of tien tussen die speciaal aan mij opgedragen zijn. Waardeloze investering, maar onbetaalbaar voor mij.

Je hebt nu twee thrillers geschreven. Waarom thrillers?

Ik heb geen idee. Is dat eerlijk? Ik schrijf gewoon wat eruit moet. Mijn derde boek wordt iets totaal anders. Ik denk dat dit boek de richting van een literaire roman op gaat. Het wordt een soort moderne versie van De Graaf van Monte Cristo.

Zou je het liefst van je schrijven kunnen leven?

Ja, dat zou fantastisch zijn. Aan inspiratie zou het me in ieder geval niet ontbreken. Ik heb nog een heel mapje vol met ideeën voor nieuwe verhalen en er komen nog wekelijks nieuwe ideeën bij. Maar dan mag de verkoop wel een tandje hoger, haha. Ik zou nu nog lelijk verhongeren. En ach, machines bouwen is ook leuk.

Een paar vragen over Bloeddorst:
Hoe kwam je op het idee om over kannibalisme te schrijven? Het komt in Europa betrekkelijk weinig voor.

Bloeddorst is geïnspireerd op een krantenartikel uit 2003, dat in het Algemeen Dagblad verscheen. Een kopie van dat artikel zit achterin het boek. Het ging over een sekte in Duitsland die mensen misbruikte en vervolgens opaten. Ik dacht meteen: Hé, daar kan ik wel wat mee. Ik heb het artikel uitgeknipt en bewaard, tot ik tijd had om er een verhaal over te schrijven. Dat is Bloeddorst geworden.

Hoe heb je onderzoek kunnen doen naar zoiets om erover te schrijven? Is er ooit zo’n genootschap geweest of heb je alles zelf bedacht?

Er zijn gelukkig heel wat boeken te vinden over sektes en genootschappen. Daar heb ik veel aan gehad. Ook internet is een bron van inspiratie geweest. Er lopen een hoop vreemde mensen rond, waarover van alles te vinden is.

Waar heb je de bijnamen voor de leden van het genootschap vandaan, zoals Usurpator, Accres en Dimorf?

Uit het woordenboek. Ik wilde schuilnamen gebruiken die iets vertelden over de personages, maar of iemand ooit de namen heeft opgezocht?

Kannibalisme is een zwaar onderwerp. Hoe denk je dat in je volgende boek nog te overtreffen?

Nou, eh… Niet. Het volgende boek wordt een heel ander project. Niet zo luguber, maar afschuwelijk en meelijwekkend voor de hoofdpersoon. Ik probeer een vlotte en continu interessante levenslijn te creëren waarbij je jezelf als lezer steeds op het puntje van je stoel moet zitten van machteloosheid en hoop. Een verhaal over keuzes maken en kansen grijpen.

Wie vind je de beste Nederlandse thrillerschrijver en waarom?

Eerlijk gezegd lees ik niet zoveel Nederlandse thrillers. Niet dat ze niet goed zijn, maar het komt er vaak niet van. Misschien heeft iemand nog een aanrader voor me? Ik ga in ieder geval wel beginnen in De Erfgenaam van Charles den Tex. De inhoud spreekt me heel erg aan.

Welke buitenlandse thrillerschrijvers vind je erg goed?

Dean Koontz, Joe Hill, Stephen King, Michael Robotham, Karen Rose. In die volgorde.

Wil je vijf thrillers noemen die liefhebbers van het genre echt moeten lezen?

1. Hoorns, van Joe Hill (origineel en superspannend!)
2. Schemerogen, van Dean Koontz (over moordzuchtige trollen onder de mensen)
3. De Gave, van Dean Koontz (Odd is een topper!)
4. Het Verlies, van Michael Robotham (Leest als een trein en je valt van de ene verbazing in de andere)
5. De echtgenoot, van Dean Koontz (Origineel en super spannend!)

De vragen zijn gesteld door Felice Beekhuis en Pieter Feller

Hier kun je de recensie van Felice Beekhuis lezen over Bloeddorst.

Andere recensies

Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!