Heel herkenbaar en heel vermakelijk

Renkse stript: Waarom is mensen niet in mootjes hak – Getekend en geschreven door Renkse de Greef – Nijgh & Ditmar – 128 blz.

Renske de Greef (1984) maakte furore als columniste bij het internetmagazine Spunk. Zij bundelde haar beste columns in Lust. Samen met Jan Hoek schreef zij het dubbelboek Ja/Nee. In 2005 publiceerde ze Seks in Afrika, in 2007 volgde haar debuutroman Was alles maar konijnen en in 2009 verscheen haar tweede roman, En je ziet nog eens wat. Renske schrijft columns voor nrc.next. Deze columns zijn verzameld en gebundeld in Waarom ik mensen niet in mootjes hak (2017).

Waarom willen vrouwen zo graag ‘one of the guys’ zijn? Zouden we niet eens moeten ophouden met het stellen van de compleet nietszeggende vraag ‘Hoe gaat het’? En wat is eigenlijk het idee achter skinny jeans voor baby’s? Sinds 2015 verschijnt in de zaterdagkrant van nrc.next iedere week een stripcolumn van Renske de Greef onder de naam Renske Stript: met de hand geschreven en getekende columns waarin woord en beeld elkaar perfect ondersteunen.

Waarom ik mensen niet in mootjes hak is de eerste bundeling van deze stripcolumns. Van urgente vragen over seksisme en gender tot lichtvoetige bespiegelingen over sociale omgangsvormen en de ongemakken van het moderne leven.

Voordat ik dit ‘stripboek’ in handen kreeg, kende ik Renske de Greef niet, maar ze is geweldig! Haar columns zijn simpel, maar zeer doeltreffend. De Greef weet de dagelijkse rompslomp van een gemiddelde jonge Nederlander piekfijn neer te zetten, met af en toe een licht cynische inslag. Waarom is mensen niet in mootjes hak zit vol met ‘haha, ja!’-momenten, waarbij je regelmatig hardop zal zitten lachen. De Greef geeft haar mening recht voor z’n raap, maar blijft daarbij altijd oprecht.

De bundel is op het eerste oog vooral erg grappig, maar sommige observaties zetten je toch ook aan het denken. Hoe afhankelijk zijn we van technologie, en hoe beïnvloedt dat onze communicatieskills? Hoeveel invloed heeft goede PR op welke dieren we eten, als huisdier nemen of laten uitsterven? Hoe lang duurt het nog voordat de taalnazi’s uitgestorven zijn als gevolg van uitputting, omdat steeds meer mensen fout accepteren en in hun taalgebruik implementeren? En waarom hechten we zoveel waarde aan autorijden?

Door de combinatie van humor, herkenbaarheid en diepgang is Waarom ik mensen niet in mootjes hak een heerlijk boek te noemen. Heb je nog een vriendin of vriend binnenkort jarig is, overweeg dan eens om deze bundel cadeau te doen. Dan kunnen jullie samen genieten!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!