Het groot insectenboek

Geroezemoes in het gras – Dave Goulson – Vertaling: Nico Groen – Atlas-Contact – 304 blz.

Geroezemoes in het gras 1Insecten roepen voor heel wat mensen niet de meest aangename associaties op. Na het lezen van Geroezemoes in het gras zal je evenwel nooit meer op dezelfde manier kijken naar deze kleine diertjes. Op een enthousiaste manier openbaart en verkent de auteur de boeiende wereld van de insecten.
Dave Goulson, hoogleraar biologie, opent zijn verhaal over hoe hij in het zuidwesten van Frankrijk de vervallen hoeve Chez Nauche opkocht ergens in de Charentes. Hij neemt in het begin van het boek de lezer mee op een wandeling op zijn domein. Deze wandeling beschrijft hij als een echte ontdekkingsreis. De auteur slaagt er zelfs in om een echt vakantiegevoel te creëren.

Hij vertelt uitgebreid over de dieren en de insecten die hij aantreft. De volgende hoofdstukken gebruikt hij om een aantal aspecten van de insectenwereld verder uit te diepen. Zo komen onder meer het kannibalisme bij sprinkhanen aan bod evenals het paargedrag van de bonte knaagkever, een aantal aspecten van het bruin zandoogje en de snavelinsecten (bladluizen, schaatsenrijders, roofwantsen). Meermaals put Goulson uit zijn eigen ervaringen of onderzoeken. Zo ook in het tweede deel van dit werk waar hij met enkele sprekende voorbeelden aantoont dat het leven van een dier niet op zichzelf staat. Alle levende wezens zijn met elkaar verbonden in een dynamisch web van interacties dat we nog maar net zijn beginnen te verkennen.
Maar het doel van het boek is niet alleen het louter beschrijven van de insecten(wereld). Goulson begint het derde en laatste deel van zijn boek met het verdwijnen van de bijen o.m. ten gevolge van het gebruik van neonicotinoïden.

Hij houdt een pleidooi om deze pesticiden enkel in te zetten als het niet anders kan. Men moet het gebruik verder minimaliseren door de gewassen en de boosdoeners nauwgezet in het oog te houden en het aantal natuurlijke vijanden van de schadelijke insecten te verhogen. In dit laatste deel wijst hij er verder op dat natuurbehoud niet alleen gaat over Javaanse neushoorns of sneeuwluipaarden maar ook net zozeer over bijen en bloemen, vliegen en vleermuizen, wormen en wantsen. Er moeten meer natuuroases komen zoals het gebied rond zijn hoeve Chez Nauche en belangrijk: de afstand tussen deze natuurgebieden mag niet te groot worden en ze moeten met elkaar verbonden worden.

De gehanteerde schrijfstijl is beschrijvend en zeer helder en dit alles doorspekt met de nodige Britse humor. Goulson legt alles gedetailleerd uit. Het boek bevat geen illustraties en dat is wel te betreuren, zeker voor wie (nog) niet goed thuis is in de insectenwereld. Achterin het boek is een register opgenomen.
Geroezemoes in het gras is een boek dat iedere natuurliefhebber echt met veel plezier zal lezen. Voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met de insecten is het een ideaal boek om ook deze wereld wat beter te leren kennen. Het is verder een oprecht pleidooi voor het behoud van ons leefmilieu en van de aarde. Het toont tenslotte ook aan dat je vakken als biologie niet (alleen) moet geven in een klaslokaal. Naar buiten trekken, zelf observeren, zelf leren ontdekken en dan aan de hand van wat je ziet de nodige kennis meegeven. En bovenal: creëer zelf je eigen stukje (wilde) natuur in je tuin of omgeving!

Kris Muylle

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!