Interview met boekhandelaar Wim Krings

Ruim 50 jaar geleden kwam Wim Krings ter wereld in de mijnwerkersplaats Schaesberg. Al snel verhuisde het gezin naar Midden-Limburg omdat de mijnen dicht gingen. Vanaf het moment dat hij kon lezen, heeft hij boeken verslonden en dat in een gezin waar weinig werd gelezen. De bibliobus leverde hem zijn leesvoer. De keuze was beperkt en nadat hij alle jongensboeken had verslonden begon hij aan de meidenboeken. Op de middelbare school was hij een van de weinige leerlingen die i.p.v. 25 boeken voor de lijst, er meer dan 50 las.

Eerst studeerde hij voor verpleegkundige, maar dat beviel hem niet, daarna ging hij geschiedenis studeren. In 1986 is hij in de boekhandel terechtgekomen. Hij voelde zich meteen als een vis in het water. In 2004 heeft hij de boekwinkel in Sittard overgenomen van Dekker van de Vegt. Lezen doet hij nog steeds graag. Thrillers en jeugdboeken hebben zijn voorkeur. Wim is zit in het panel van boekhandelaren dat elke laatste donderdag van de maand bij DWDD van de VARA het boek van de maand kiest. Ook geeft hij dan zijn mening over zijn favoriete boek.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Nou ik heb wel altijd veel gelezen en boeken hebben mij altijd geïnteresseerd, maar als kind wilde ik wielrenner of profvoetballer worden en toen ik op de middelbare school zat, wilde ik archeoloog worden. Het werd iets anders in eerste instantie. Ik ben de voor verpleegkundige gaan leren, maar toch gestopt en toen MO-A Geschiedenis gaan doen en tegelijkertijd in een boekhandel gaan werken.
Las je als kind veel en wat was je favoriete boek/serie/schrijver?

Ik las als kind erg veel en mijn favoriete series waren in mijn jeugd: De Vijf en De vijf detectives van Enid Blyton. Spannende boeken waar kinderen de hoofdrol spelen. Verder las ik ook graag Pim Pandoer en Arendsoog maar omdat ik in een klein dorp woonde en er alleen een bibliobus kwam ben ik op een gegeven moment toen alle jongensboeken gelezen waren ook maar echte meidenboeken gaan lezen, omdat mijn leeshonger nog niet gestild was!

Wat is er leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat niet?

Leuk is dat je iedere keer weer nieuwe boeken ziet en kunt lezen. Nieuwe schrijvers ontdekken en dat aan je klanten vertellen en als die het enthousiasme delen, geeft dat mij erg veel voldoening. Het is ook erg leuk om allerlei dingen te organiseren rondom boeken en schrijvers. Het is dan helaas niet altijd druk maar als het een leuke bijeenkomst is dat ook erg belangrijk. Het werk is erg afwisselend, ondanks dat je veel dezelfde handelingen verricht maar iedere klant en ieder boek is anders.

Wat is niet leuk? Nou niet zoveel maar allerlei randzaken zoals bijvoorbeeld dozen die manco zijn, computerproblemen of allerlei zaken die je moet regelen zoals telefoon e.d.. Je bent dan vaak veel tijd kwijt om iets te doen.

Wat doe je allemaal om je boekwinkel te promoten?

Ik organiseer veel activiteiten in de winkel, maar ook buiten de winkel zoals schoolbezoeken in de Kinderboekenweek, een stand hebben bij leuke fairs, of samenwerken met schouwburg, bioscoop en bibliotheek. Verder is de nieuwe website klaar met verzending naar binnen- en buitenland. In de winkel gebeurt natuurlijk ook veel en advies geven aan de klanten is uiteraard een belangrijk promotiemiddel: zij vertellen het door aan andere mensen.

Wat moeten we doen om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden?

Kinderen moet je de boeken laten lezen die zij leuk vinden. Verplichte literatuur op de middelbare school is funest: laat ze zelf kiezen. Ze hoeven tegenwoordig sowieso maar een paar boeken te lezen. Dwang werkt averechts. Je kunt wel andere boeken aanbieden, maar bij afkeer moet je toch terug grijpen naar hun favoriete boeken, ook al vind je ze zelf niet leuk. Lezen is cool!!

Wat denk je van het taalonderwijs op de basisscholen? Wordt er genoeg tijd besteed aan de taalontwikkeling en lezen?

Dat vind ik moeilijk omdat ik niet in het onderwijs zit. Ik merk wel dat het vaak afhankelijk is van de onderwijzer. Veel leerkrachten lezen geen jeugdboeken en dat is jammer. Dat zou verplicht moeten zijn voor iedere onderwijzer. Tot groep acht kun je voorlezen tijdens het brood eten en fruit eten. Maak er iets leuks van. Een onderwijzer die zelf niet leest kan volgens mij geen goed taal/leesonderwijs geven.

Doet de overheid genoeg om het lezen te bevorderen of is dat niet haar taak?

Ik denk dat hier wel een taak ligt voor de overheid. Er zijn groepen in de bevolking waarbij lezen niet vanzelfsprekend is. Helaas moeten steeds meer bibliotheken sluiten en dan wordt met name voor mensen met een kleine beurs het boek en dus lezen onbereikbaar.

Er verschijnen in Nederland ongeveer 20.000 boektitels per jaar. Dat is erg veel. Moet dat niet minder? Zo ja, aan welke uitgaven erger jij je?

Dat is ook erg veel, en is dat teveel. Ik denk dat het minder moet, maar iedere uitgever probeert een graantje mee te pikken van de successen van andere. Toen Schaduw van de Wind een succes werd kreeg je meteen een heleboel boeken die er qua genre op leken. Als boekhandel is het dan moeilijk om te kiezen. Maar ervaring telt dan ook wel weer mee.
Ergeren doe ik me zelden aan titels. Ik vind het alleen vervelend als uitgevers titels uitkiezen die veel op een succesboek lijken. Quotes op een boek zoals ‘Beter dan’ of ‘Lijkt op’ vind ik onnodig: Laat de lezer maar zelf bepalen! Verkooptechnisch snap ik het wel, maar ik hou er niet van!

Welke nieuwe boeken die niet in de bestsellerslijsten staan, krijgen volgens jou te weinig aandacht en worden ten onrechte niet goed verkocht? Noem titels en schrijvers.

Poeh, een lastige vraag. Ik maak mijn eigen favorieten en die doen het dan wel redelijk tot goed in mijn winkel. Debutanten krijgen vaak weinig aandacht, maar dat komt ook vaak door de uitgevers en de prijsstelling van het boek. Maak debuten goedkoper, zodat mensen eerder geneigd zijn om het te proberen. Ik probeer zelf nieuwe schrijvers onder de aandacht van mijn klanten te krijgen. Lukt dat niet, dan grijp ik pas terug op de gevestigde namen uit het genre.

Wat zijn de mooiste boeken die je ooit las? Noem er vijf, mag ook meer.

Dat is een hele lastige vraag, maar een paar boeken die mij altijd zijn bijgebleven:
Hella Haasse: Woud der verwachting
Michael Faber: Lelieblank, scharlaken rood
Umberto Eco: De naam van de Roos
Zafon: Schaduw van de Wind
Elizabeth George: Haar serie met Linley en Havers is fenomenaal.
Benny Lindelauf: Hemel van Heivisj
Janne Teller: Niets
Amy Efaw: Schuldig
Max Velthuis: Kikker en de vreemdeling, een must voor iedereen
Lorenzi: Wie is het dapperst
Scott Turow: De aanklager
Val McDermid: De terechtstelling
Gordon Reece: Muis
Nele Neuhaus: Sneeuwwitje moet sterven
John Green: Een weeffout van de sterren

Eigenlijk nog veel meer
Ik vind het boek wat ik net uit heb vaak het mooiste boek van dat moment!

Tenslotte wil ik nog zeggen dat het belangrijk is dat je de lokale boekhandel steunt. Boeken zijn overal in Nederland even duur en het stunten met de portokosten is het enige wat anders is. Maar de consument betaalt het uiteindelijk zelf, want die grote partijen willen meer korting om het terug te verdienen. De uitgevers geven dan vaak die extra korting, maar op termijn wordt de prijs van het boek duurder, omdat de uitgever er ook iets aan wil overhouden. Dus op korte termijn heb je een voordeel maar op langere termijn een nadeel. Die leuke boekhandel op de hoek verdwijnt dan op een gegeven moment! Dat zou een groot verlies zijn.

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!