Prentenboek met goede bedoelingen

Hup, Peter! Hup! – Brett Preiss – Illustraties: Mariëlla van de Beek – Levendig Uitgevers – 23 blz.

Het idee voor dit boek kreeg schoolmeester en schrijver Brett Preiss toen hij een jongen in de klas kreeg met één arm. De jongen vond zijn plek in de groep, maar tijdens de pauzes hield hij zich afzijdig. Hij was dol op het kijken naar voetbal, maar zei dat hij nog nooit echt had gevoetbald. Brett Preiss haalde een voetbal voor hem, de jongen ontpopte zich tot een goede voetballer en ontdekte dat hij ondanks zijn ene arm ook ergens in kon uitblinken. Brett Preiss zegt hierover: “Mijn droom is om dit verhaal met zoveel mogelijk kinderen te delen, zodat ook zij uitstijgen boven elke beperking, klein of groot, en te geloven dat alles mogelijk is, als je er helemaal voor gaat.”
Je kunt natuurlijk wel geloven dat alles mogelijk is, als je er helemaal voor gaat, maar dat geloof resulteert niet altijd in het gewenste resultaat. Stel dat de jongen helemaal niet goed leerde voetballen, wat dan? Was hij dan niet geaccepteerd, was hij dan aan de zijlijn blijven staan? Was hij dan een mislukkeling geweest?

In Hup, Peter! Hup! is de pelikaan Peter de hoofdpersoon. Hij heeft maar één vleugel. Hij is weliswaar een pelikaan, maar hij gedraagt zich bijna als een mens. Hij gaat naar school en gaat voetballen. Maar hij heeft nog wel wat pelikaanachtige trekken, graag duikt hij naar vis, wat hem kennelijk wel goed afgaat. Hij zou ook zo graag willen vliegen. Peter wordt gepest door zijn schoolgenootjes, totdat hij zich ontpopt tot een goede voetballer, dan willen de andere pelikaantjes ineens zijn vrienden zijn. Hier wringt de schoen. Iemand die niets bijzonders kan, zou dus niet worden geaccepteerd door anderen? Zijn schoolgenootjes omarmen Peter niet omdat hij gewoon een leuke, lieve pelikaan met één vleugel is, maar vanwege zijn talent als voetballer. Als je wint heb je vrienden, maar zijn dat wel de vrienden die je wilt?

Ook tekstueel is er wel wat aan te merken op dit boek. Er is weinig tekst, maar er zitten toch nogal wat overbodige herhalingen in.

“Arme Peter Pelikaan. Hij is verdrietig.
Peter is een bedroefde vogel. Hij is anders dan andere vogels. Peter is geboren met maar één vleugel. Hij heeft verder alles hoor. Glanzende witte veren. Een grote oranje snavel waarmee hij heel goed vissen kan vangen. Maar Peter heeft maar één vleugel. Peter Pelikaan kan niet vliegen…”

Overigens gebruiken pelikanen hun vleugels ook om onder water vooruit te komen, en met één vleugel is dat echt lastig. Ik vroeg me af waarom Preiss heeft gekozen voor een pelikaan, die hier niet zo bekend is. Waarom bijvoorbeeld geen meeuw?
Een voordeel van de pelikaan is wel dat illustratrice Mariëlla van de Beek zich lekker kon uitleven in het tekenen van een zee vol kleurige tropische vissen. De prachtige illustraties die steeds twee pagina’s beslaan, bevatten voornamelijk pelikanen, maar in een droom laat Van de Beek Peter boven enkele andere dieren vliegen, een beer, twee berggeiten en een roodborstje en dat is fijn voor de afwisseling. Van de Beek slaagt er goed in de gelaatsuitdrukkingen van de dieren weer te geven. Leuk is het roodborstje dat op elke tekening terugkeert en Peter in de gaten houdt en hem soms aanmoedigt.

Achterin het boek staat nog het achtergrondverhaal over de jongen met één arm, tips om activiteiten in de klas met het boek te doen en twee pagina’s over mindfullness die Brett Preiss gebruikt bij de kinderen in de klas.
Hup Peter! Hup! is een boek dat geen goed signaal afgeeft naar kinderen. Ze zouden het idee kunnen krijgen dat ze alleen geaccepteerd worden als ze iets ‘bijzonders’ kunnen en dat zou jammer zijn. Hup, Peter! Hup! is een prentenboek dat met de beste bedoelingen is geschreven, maar dat maakt het nog niet tot een goed boek.

Pieter Feller

Andere recensies

Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China – Veerle De Vos – Pelckmans – 341 blz. Ferdinand Verbiest (1623 – 1688) behoort zonder twijfel tot een van de meest onderschatte Vlamingen of Belgen. Gedreven door een niet te temmen bekeringsdrang en werkijver slaagde deze...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Net als ik – Muzoon Almellehan – Vertaling: Merel Leene – Kluitman – 240 blz. Dit is echt weer zo’n young adult boek waarvan ik hoop dat heel veel jeugd vanaf een jaar of 13 het gaat lezen maar zeker ook hun ouders. Ik...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
De pianostemmer – Daniel Mason – Vertaling: Lilian Schreuder – Hollands Diep – 397 blz. Het is eind negentiende eeuw. In Birma werkt een arts voor het Britse leger, Anthony Carroll, die er bijzondere methoden op na houdt om de vrede te bewaren. Zo...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!