Tris’ avontuur gaat volop verder

Divergent 2: Opstand – Veronica Roth – Van Goor – 365 blz.

divergent 2. opstandLET OP! De recensie verraadt een deel van het plot van Divergent: Inwijding, het eerste deel van de Divergent-serie.

Veronica Roth is een Amerikaanse schrijfster die pas 22 jaar oud was toen haar bestseller Divergent in Amerika werd uitgegeven. Roth is de dochter van een Poolse moeder, een kunstenares, en een Duitse vader. Ze studeerde af in creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze is internationaal bekend als auteur van de Divergent-triologie met de titels Divergent: Inwijding, Insurgent: Opstand en Allegiant: Samensmelting. Het eerste deel van de serie is verfilmd en draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

Divergent 2: Opstand is een direct vervolg op Divergent 1: Inwijding, waarin de wereld van de zestienjarige Beatrice (Tris) is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij voor de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice bekent dit dat zij een keuze moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Divergent 2: Opstand begint na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens Tris’ inwijdingsdag. Tris vlucht weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico’s om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en zelfs haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze Afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen…

Zoals hierboven al te zien is, zijn de boeken eigenlijk niet goed los van elkaar te lezen. De Divergent-boeken zijn één groot verhaal, verdeelt in drie onderdelen van één groot avontuur. Opstand gaat verder waar Inwijding eindigt. Vond in Inwijding de keuze voor een factie plaats en het begin van een oorlog, in Opstand komt de strijd pas echt op gang. De simulaties van Jeanine Matthews, de superintelligente leider van Eruditie, worden niet meer door iedereen gepikt: ze komen in opstand. Maar zoals vaker in oorlogen en opstanden, vallen er doden, zijn er verraders en moet iedereen individueel beslissen aan welke kant hij of zij staat. Wie is te vertrouwen? Wat is de waarheid?

Na Inwijding wilde ik zo snel mogelijk verder lezen, ik wilde weten hoe het verhaal verder zou gaan. Je gaat als lezer zo op in het verhaal, je leeft mee met Tris, juist omdat ze zo toegankelijk is. Ze is niet altijd aardig, eerlijk of dapper, en dat maakt haar juist zo menselijk. Ook de discussie die de personages onderling voeren over het politieke systeem, het bestaan van de facties en het leiderschap, zijn een pluspunt. Hiermee laat Veronica Roth ook haar maatschappelijk kritische kant zien. In het in futuristisch Chicago bestaande factiesysteem bestaat uit hokjes denken en een bestaan op basis van je belangrijkste eigenschap, maar hoe zit dat dan als je anders bent, als je Afwijkend bent?

Ondanks alle liefdesperikelen en politieke discussies, blijft Opstand spannend. Tris krijgt maar weinig momenten om op adem te komen, ze stort zich van het ene avontuur gelijk in het andere. En dat alles voor dat ene stukje essentiële informatie dat haar hele wereld op zijn kop zet. Maar een echte Onverschrokkene geeft nooit op!

Gelukkig voor mij ben ik later begonnen met het lezen van de serie en zijn alle drie de boeken al in de winkel verkrijgbaar, want doordat de delen zo in elkaar overlopen, is een lange pauze niet aan te raden. Op naar Divergent 3: Samensmelting!

Felice Beekbuis

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!