Als je je altijd maar anders voelt

10-september-2014 | Categorie: Lichte literatuur

Sprakeloos – Herma de Beer – Brainbooks Uitgeverij de Brouwerij – 140 blz.

SprakeloosEmma is een vrouw die haar hele leven bezig was om niet op te vallen. Ze deed alles netjes, alles volgens het boekje. Ze bleef nooit zitten, studeerde af, trouwde en kreeg kinderen, omdat dit nu eenmaal zo hoorde. Alles om de goedkeuring en waardering van anderen te krijgen. Die goedkeuring en waardering kreeg ze niet, maar dan moest ze maar beter haar best doen.
Als ze bijna vijftig wordt, krijgt ze huilbuien. Deze waren geruime tijd na het overlijden van haar broer begonnen. De huilbuien voelden voor haar als falen, ze had zichzelf niet meer in de hand. Ze kan het een tijd verborgen houden, maar dan komt haar man er toch achter.
Ze besluit hulp te zoeken en naar een psycholoog te gaan. Er wordt een diagnose gesteld die haar compleet verrast.

‘Ik ben anders, maar wil het er niet over hebben.’

Sprakeloos is een helder, maar ook ontroerend verhaal over een vrouw die worstelend door het leven gaat. Door haar autisme voelt zij zich anders dan anderen en heeft ze altijd al het gevoel gehad er niet bij te horen. Vaak weet ze in gezelschap niets te zeggen en heeft ze geen flauw idee hoe ze zich moet gedragen. Veel kijkt ze af van de andere mensen, want zo zal het dan wel moeten. De drang om overal controle over te moeten hebben is groot, dingen moeten gewoon kloppen. Ze vindt het moeilijk om zichzelf te uiten, om überhaupt maar zomaar iets over haarzelf te vertellen. Hoe moet dat dan?

‘Het gaat te snel, over veel woorden moet ik nadenken, ik heb tijd nodig om naar betekenissen te zoeken en inmiddels gaat het gesprek door. En als ik eenmaal snap wat er bedoeld wordt, moet ik op zoek naar hoe te reageren, dat weet ik ook niet vanzelf.’

Autisme is er in verschillende vormen. In Sprakeloos word je meegenomen in de gedachten van Emma, die de diagnose ASS ( Autisme Spectrum Stoornis) heeft gekregen.
Aan de ene kant onvoorstelbaar dat je er pas op oudere leeftijd achter komt waarom je je altijd anders voelt, je een buitenstaander voelt en soms moeite hebt met de simpele dingen in het leven. Maar aan de andere kant is autisme zo complex, dat het ook niet makkelijk herkend wordt.

De controle moeten hebben, moeilijk met veel prikkels om kunnen gaan, is voor mij herkenbaar. Alleen niet door autisme, maar hoogstwaarschijnlijk door een lichte hersenbeschadiging veroorzaakt door een ongeluk in mijn tienerjaren. De gevoelens die beschreven worden door Emma zijn deels hetzelfde bij mij, maar lang niet zo heftig als bij Emma. Maar ik weet wel dat het heel vermoeiend kan zijn, ook voor de omgeving. Tevens is er in de familie sprake van een Autisme Spectrum Stoornis. De zoon van mijn zus heeft al op jonge leeftijd deze diagnose gehad. Door het lezen van dit boek ben ik nog beter gaan begrijpen hoe moeilijk het leven voor hem soms kan zijn, maar ook voor de mensen om hem heen, vooral voor diegene die dichtbij staan.

Sprakeloos geeft een zeer duidelijke en heldere kijk in de wereld van iemand die een ASS stoornis heeft. Voor diegenen in de nabije omgeving van deze mensen kan dit verhaal hulp een steun bieden om te leren om te gaan met iemand die autistisch is. Door de manier waarop de auteur het verhaal vertelt, voel je dat het voor Emma een dagelijkse strijd is, maar doordat er eindelijk een diagnose is, kan zij naar een manier zoeken om er beter mee om te gaan. Maar makkelijk is het niet…

‘Haar verhaal is dat van het verdriet er nooit bij gehoord te hebben, van het gevoel altijd buiten te staan en te denken dat het jouw schuld is, alleen niet weten wat je niet goed doet.’

Wendy Wenning

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Läckberg terug op het oude nest

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Koekoeksjong – Camilla Läckberg – Vertaling: Ron Bezemer – The house of books – 443 blz. De fans van Camilla Läckberg hebben lang moeten wachten op dit elfde deel van de populaire Fjällbacka serie.…

Boek van de week archief

31-maart-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje tovert verhalen