Avontuur in Zuid-Afrika

13-december-2013 | Categorie: Historische roman

Kleine Rachel – Brett Michael Innes – Uitgeverij Mozaiek – Vertaald door Dorienke de Vries – 288 blz.

kleine rachelHet boek Kleine Rachel is een op feiten gebaseerd verhaal dat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een legende in Zuid-Afrika. De schrijver heeft, volgens eigen zeggen, het verhaal hier en daar wat aangepast op de vele variaties die er zijn, omdat het verhaal al heel lang van mond tot mond verteld wordt. Het speelt zich af in 1895. De familie De Beer reist met een konvooi met andere Boeren naar de goudvelden. Vader Herman, reist samen met zijn dochtertje Rachel en zijn twee zoons mee het geluk tegemoet. Het blijkt dat de moeder van het gezin niet meer leeft, ze heeft zelfmoord gepleegd en vader wil niet dat de kinderen om haar rouwen of nog aan haar denken.

Onderweg krijgen ze een ongeluk met hun huifkar en zijn ze gedwongen bij een boerderij te blijven om onderdelen van hun huifkar te krijgen. De familie Lundeth geeft hen, voor de komende winter, onderdak in ruil voor werk op de boerderij. De oudste zoon vind hier de liefde, de jongere kinderen vinden hier de rust. Dan gebeurd er iets tijdens de eerste winterstorm wat alles zal veranderen.

Brett Micheael Innes vertelt in het boek hoe gebeurtenissen in elkaar kunnen grijpen. Hij geeft een mooi inzicht in de verschillende hoofdfiguren van het boek en ondanks de verschillende kijk op de wereld en hoe hier mee om te gaan, kun je eigenlijk voor elk personage wel sympathie op brengen. Hoe verschillend de inzichten soms ook zijn.

De boze, verongelijkte vader, de zoon die zijn eigen weg wil gaan kiezen en de twee jonge kinderen. Rachel die steeds minder van haar moeder gaat herinneren en het moeilijk heeft om hier mee om te gaan, juist omdat haar vader nergens meer van wil weten. En de jongste zoon die schijnbaar door het leven dartelt. Daarnaast beschrijft het de onherbergzame Zuid-Afrikaanse wildernis en het harde leven in die tijd, maar ook de liefde voor de natuur, het leven en de liefde voor elkaar. Een makkelijk te lezen historische roman waarin liefde en zelfopoffering centraal staan.

Jeanine Notten

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk