Bang om te logeren

2-augustus-2013 | Categorie: Prentenboek

Logeerbeer – Annie van Gansewinkel – Illustraties van Elisah de Bruycker – De Eenhoorn – 26 blz.

Logeerbeer 1In Logeerbeer schetst Annie van Gansewinkel een herkenbaar probleem, namelijk de angst bij kinderen die ergens aan het logeren zijn. Hoeveel kinderen moeten er niet worden opgehaald bij het logeeradres omdat ze er niet kunnen slapen van angst of heimwee hebben? Van Gansewinkel bedacht voor dit verhaal de schoolbeer Knoef, die in de poppenhoek van de kleuterklas woont. Maar op school is het zo stil als de kinderen er niet zijn en dus beslist juf dat Knoef een logeerbeer wordt. Elke twee dagen mag een kind hem mee naar huis nemen. Daar blijft hij dan slapen. De eerste nacht is dat bij Kas. Het gaat eerst heel goed, ze spelen samen en eten pannenkoeken, maar ’s nachts gaat het mis als Knoef rare geluiden hoort.

Kas begrijpt hem gelukkig, want hij heeft logeerervaring en weet hoe het is. De volgende dag bedenkt Kas een plannetje, dat hij samen met de juf bespreekt, om Knoef van zijn angst af te helpen. Natuurlijk lukt dat en heeft het boek een happy end.
Door samen met je kind dit boek te lezen kun je het voorbereiden op een logeerpartij en het laten zien dat bang zijn heel normaal is, maar dat je de angst ook kunt overwinnen. Van Gansewinkel vertelt het in eenvoudige voor kleuters begrijpelijke woorden en gebruikt korte duidelijke zinnen. Het is een verhaal dat elk kind zal aanspreken.

Prachtig zijn de sfeervolle geschilderde illustraties van Elisah de Bruycker die het verhaal goed ondersteunen en die een gezellige en vrolijke kinderwereld tonen. Ook de angstige blikken van beer Knoef weet ze goed te vangen. In zo’n mooie speelwereld wil elk kind wel opgroeien en dan kom je over je angst, met wat hulp, zeker heen.

Pieter Feller

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk