De Griekse zon op tafel

10-juli-2018 | Categorie: Kookboeken

Zomers koken met Yvon – Yvon Jaspers – Uitgeverij Carrera Culinair – 239 blz.

Yvon Jaspers is toch vooral bekend van ‘Boer zoekt vrouw’. Niet mijn favoriete tv-programma, dus ik was wat sceptisch over dit boek. Je denkt toch: ‘weer zo’n BN-er die een uitstapje wil maken naar een andere branch’. Dat is ook zo, maar Yvon weet het zo te brengen dat ik dit acceptabel en zelfs leuk vind. Zij heeft, met haar gezin, het zo helemaal gevonden op het Griekse eiland Korfu, dat je de zon, het plezier en de smaak van het lekkere eten van de pagina’s af ziet spatten. Ze introduceert het begrip ‘Meraki’: ”de bezieling die iedereen die hier achter het fornuis kruipt in zijn gerechten stopt. Dat spreek je uit als ‘merajki’. Zonder meraki smaakt eten naar niks”.

De gerechten die Yvon ons geeft, lijken allemaal rechtstreeks uit de handen van de lokale koks te komen en dat is innemend. Het lijkt ook of ze alles zelf heeft uitgeprobeerd, wat me niet zou verbazen. De foto’s van het eten zijn prachtig. Ook veel foto’s van het proces: handen in het deeg, courgette raspen, met een versgebakken brood onder de arm een lokale winkel verlaten. Daarnaast zijn er ook de bijna commercial-achtige foto’s van het gezin: aan het water, op het strand, aan het eten. Zouden de kinderen dat nog zo leuk vinden als ze tieners zijn?

Het is een vrolijk boek en je krijgt er meteen zin in vakantie door. De band met Korfu is jaloersmakend, je denkt ‘dat wil ik ook!’. Zo thuis zijn in een land, de mensen, de gewoontes, samen in de keuken lokale gerechten bereiden. Maar oké, je kunt het ook gewoon thuis, meraki toevoegen aan het leven. De gerechten zijn niet ingewikkeld. Alles met verse ingrediënten, veel groenten en salades. Geen lijstje met dingen waar je de halve stad voor door hoeft, maar alles gewoon bij je supermarkt te krijgen (mits die een respectabele keuze heeft). En anders bij een Turkse supermarkt wat dingen bijhalen, zoals halloumi. Ik vind de Griekse keuken erg lekker en deze recepten maken het voor iedereen haalbaar om authentieke Griekse gerechten te maken. Tussendoor staan nog veel handige kooktips.

Ik vind het een geslaagd kookboek, dat bij mij op het plankje ‘voor regelmatig gebruik’ is beland en niet in de kast ‘kookboeken waar ik zelden meer in kijk’.

Ghislaine Cals

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk