De slechterik stoppen in een digitale wereld – deel 2

Cyberbrein – James Dashner – Vertaling: Rogier van Kappel – Uitgeverij Q – 314 blz.

cyberbreinJames Dashner (1972) is een Amerikaanse schrijver van jeugd- en YA-boekenseries. Hij werkte jaren in de financiële wereld, maar is inmiddels fulltime auteur. We kennen hem vooral van zijn verfilmde serie De Labyrintrenner, waarvan hij op dit moment nog aan een prequel werkt. Dashners tweede serie is de trilogie The Mortality Doctrine, waarvan Cyberbrein het tweede deel is.

In het eerste boek, Geestesoog, leer je Michael kennen en zie je hoe zijn leven zich vooral op het internet plaats heeft. Voor Michael en zijn medegamers kan het VirtNet je stoutste dromen doen uitkomen.

Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Waarom zou je de regels volgen als je door te hacken alles wat je wilt binnen handbereik hebt? Sommige regels blijken er echter niet voor niks te zijn: iemand houdt gamers in het VirtNet gegijzeld, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat blijkt een levensgevaarlijke opdracht. De grens tussen spel en realiteit zou weleens voorgoed kunnen verdwijnen.

Na een zeer onverwachte ontknoping van Geestesoog, gaan we in Cyberbrein verder in de echte wereld. Michael dacht dat als hij zou helpen om cyberterrorist Kaine op te sporen, VirtNet weer veilig zou zijn voor gamers. Niets bleek minder waar. De waarheid is vreselijker dan hij ooit had kunnen denken. Kaine blijkt een Tangent, een tot leven gekomen computercode. Kaine heeft een manier gevonden om Tangenten in de hersenen van mensen te plaatsen en de controle over te laten nemen. Hij wil alle mensen op aarde vervangen door Tangenten. Michael lijkt de enige te zijn die hem kan stoppen.

Hoewel de meeste Young Adult-boeken zijn geschreven over en voor meiden, zijn de boeken van James Dashner juist erg gericht op jongens. De vele actiescènes, genoeg technische details en slecht een zijwaartse blik op het privéleven van de personages. Michael is avontuurlijk en dat zal jongeren van een jaar of 13-16 zeker aanspreken. Daarbij vragen ook de zeer uitgebreid beschreven actiescènes om een verfilming, met snelle beelden en mooie special effects. Ik kan niet zeggen dat het één van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen, maar het is weer vermakelijk. Het is een goed boek om middelbare scholieren aan het lezen te krijgen.

Zoals de meeste series, is het tweede boek minder sterk dan het eerste. Maar de verwachting is dat Dashner dat in het derde deel Survival Game weer helemaal goedmaakt. En gelukkig hoeven we hier niet lang op te wachten, de uitgeverij brengt het boek deze week al op de markt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!