De stam van de holenbeer voor kinderen

14-juli-2018 | Categorie: Historische roman, Kinderboeken

Schaduw van de leeuw – Linda Dielemans – illustraties Martijn van der Linden en Linda Dielemans – Leopold – 393 blz.

Getriggerd door het prachtige omslag en een onderwerp dat niet zo vaak beschreven wordt, begon ik verder redelijk zonder verwachtingen aan dit boek. Met plezier verdronk ik vervolgens in het verhaal. Ik waande mezelf in de wereld waarin mammoeten en grottenleeuwen nog leefden en ontdekte hoe het was om in een stam met een stammoeder te leven.

De Schaduw van de leeuw speelt zich circa 28.000 jaar geleden af. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen.

Linda Dielemans heeft zich voor haar verhaal over deze verre prehistorie laten inspireren door grotschilderingen uit grotten in Frankrijk. De tekeningen uit de beschreven moedergrot kun je bekijken in een grot in Bourgogne, zo vertelt de schrijfster in haar nawoord. Er zijn meer dingen traceerbaar of verklaarbaar, maar het verhaal van Joeni heeft ze echt zelf verzonnen.

Joeni is een stoere jonge meid die eigenlijk een dromer is, maar van de stammoeder jager moet zijn. Het is een meisje waarvan beide ouders niet meer in leven zijn en dat opgroeit als ‘buitenbeentje’ in de stam. Al heeft ze zelf geen idee waarom, maar ze moet vechten voor haar plekje. Moed en verdriet gaan hand in hand in dit verhaal. Net als twijfels, zelfvertrouwen en je weg vinden in de wereld waarin je leeft.

Het boek heeft volgens mij alles in zich om volgend jaar een griffel opgeplakt te krijgen. Schaduw van de Leeuw is een prachtig historisch verhaal voor iedereen vanaf circa 11 jaar. Bijzonder mooi geschreven en geïllustreerd boek! Een beetje De stam van de holenbeer voor kinderen.

Nelly Hofman

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Intrigerende twaalfde-eeuwse vrouw

Categorie: Boek van de week, Historische roman

Aquitanië, land van water – Eva García Sáenz de Urturi – vertaling: Jacqueline Visscher – A.W. Bruna – 348 blz. De auteur Eva García Sáenz de Urturi is verkozen tot winnaar van de Premio Planeta…

Boek van de week archief

14-oktober-2021 | Lees verder | Reageer!