De wereld als universiteit

24-maart-2023 | Categorie: Reisverhalen

Leven zonder plan B -Zeg JA tegen je dromen – Valerie Cook – Horizon – 240 blz.

Valerie Cook is in Nederland geboren, maar verhuisde als kind met haar familie naar België. Na de middelbare school wil ze niet direct gaan studeren, maar in twee jaar tijd de wereld rondreizen. Maar is twee jaar wel genoeg? ‘Maar wat als je in twee jaar tijd, zelfs als je de hele aardbol rond hebt gereisd, het gevoel hebt dat je alleen nog maar de inleiding hebt gelezen van een boek? Wat kun je doen als de rusteloosheid nog steeds door je lichaam zindert?’

Valerie besluit het niet bij twee jaar te laten en reist verder. Liften, backpacken, surfen, Santiago de Compostela… alles komt voorbij. Tijdens deze reis leert ze haar man Tim kennen en samen reizen ze verder. Ze besluiten een oude Amerikaanse schoolbus te verbouwen tot hostel en zo, met betalende gasten,  de wereld verder te verkennen. Het weerhoudt ze er ook niet van om twee kinderen te krijgen, die gewoon in de bus meereizen en opgroeien.

Tot ze op een punt komen dat ze vastigheid nodig hebben, voor zichzelf, maar ook voor de kinderen. Ze strijken neer in Åre, een klein Zweeds dorp, waar ze een guesthouse bouwen, werken als influencer, fotograaf en off-piste ski -en snowboardgids.

Elk hoofdstuk van dit boek begint met een “wijze les”, gevolgd door een cursief stukje tekst, dat leest als een dagboekfragment. Tussen de hoofdstukken door staan in grote letters, levensvragen gedrukt, zoals: “Wat is je grootste droom en wat houdt je tegen om die te verwezenlijken?”

Met enkele uitspraken in haar boek ben ik het niet eens. Zo zouden zij, als zij het voor het zeggen zouden hebben, elke middelbare school leerling verplicht een jaar laten reizen na het behalen van hun diploma om zodoende levenslessen op te doen; de wereld als universiteit. Niet iedereen is echter uit hetzelfde hout gesneden als Valerie en Tim. Ik had er als puber van zestien niet aan moeten denken om dit te moeten doen.

Cook is erg openhartig over haar onzekerheden, maar ook over haar drugsgebruik. Zij heeft hiermee geëxperimenteerd en is van mening dat dit geen kwaad kan, als je het maar met vertrouwde mensen in een vertrouwde omgeving doet. Er zijn echter genoeg mensen die erg verslavingsgevoelig zijn en de rest van hun leven aan de drugs zullen blijven. Dus om dit nou zo positief te benoemen vind ik wel naïef.

Het hele boek barst van de positieve ervaringen en Cook lijkt maar één doel te hebben: om zoveel mogelijk lezers op reis te sturen, alsof het ieders droom is om een wereldreis te maken. Ik had ook graag wat negatieve ervaringen gelezen, dingen waar ze echt van geschrokken is of bang voor was. Dit om de boel wat recht te trekken, want nu heb ik het gevoel dat alles hosanna is en je niks kan overkomen onderweg.

Het boek is voor iedereen makkelijk  te lezen en Cook neemt je echt mee op haar avontuur. Ik had het wel leuker gevonden als er foto’s geplaatst waren. Vooral omdat ze ook fotografe is. Wel zijn er op YouTube enkele films te zien, zoals “In Gora, the movie.” Het bekijken waard als je echt meer wilt meebeleven van de reis van Valerie en haar gezin.

Erica Ganzevles

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Ontroerend en indrukwekkend

Categorie: Boek van de week, Roman

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz. Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso…

Boek van de week archief

20-september-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Koken toversokkensoep

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek