Een boek voor dierenliefhebbers

7-juli-2014 | Categorie: Kinderboeken

Alle dieren levend en vrij – Mariken Jongman – Lemniscaat – 236 blz.

alle dieren levend en vrijMariken Jongman(1965) schrijft naast kinder- en jeugdboeken ook theaterstukken en liedjes. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen stond ze op nummer 5 van de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren. In 2005 debuteerde ze met haar eerste jeugdboek.

In Alle dieren levend en vrij wordt Gijs, de normaalste jongen van de klas, door Dietie, het stoerste meisje van de klas, een supergeheime dierenbevrijdingsclub binnengelokt. Gijs is stomverbaasd door deze speciale aandacht en laat zich in met haar plannen. Pas tijdens zijn eerste nachtelijke missie ontdekt hij wat dit eigenlijk inhoudt.

Dietie vindt dat dieren niet in hokjes horen en doodgemaakt worden om op te eten. Ze horen “levend en vrij” te zijn! Het zal wel, vindt Gijs. Hij is niet zo’n actievoerder. Eigenlijk gaan Dieties acties hem te ver. Maar het leven is wel een stuk leuker en spannender geworden. Dan komt Dietie met een waanzinnig plan. Zo waanzinnig dat het niet meer normaal is. Dan bedenkt Gijs maar een plan wat wel werkt…

Het verhaal is luchtig en grappig geschreven. Het bestaat uit heel veel korte hoofdstukjes van een paar bladzijden per hoofdstuk. Elk hoofdstuk heeft een grappige dierentitel zoals brulbavianen, klik klak kikkers en knuffelkonijnen die dan ook weer in de tekst terugkomen. De zinnen zijn kort en duidelijk en door de vlotte schrijfstijl met af en toe verzonnen woorden ga je snel door het verhaal heen.

Uiteraard wordt het dierenleed aangekaart, volgens Dietie is een dier in een hok stoppen wreed en het eten van vlees uit den boze, maar Gijs kan dat weer relativeren en daardoor wordt het niet een moraliserend verhaal tegen de bio-industrie. Het zet je wel even aan het denken dat het ook anders kan, maar op de eerste plaats is het gewoon een leuk en vrolijk boek voor iedereen die om dieren geeft!

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar)

Ik vond het een leuk boek om te lezen, maar omdat ze reclame maken met “de grappigste kinderboekenschrijfster van nu“ had ik het grappiger verwacht. Ik vind haar dus niet de grappigste schrijfster, maar het is wel heel leuk om te lezen, ze kan leuk schrijven. De hoofdstukken zijn kort en snel en hebben leuke titels. De twee hoofdfiguren uit het boek zouden elkaar nooit als vrienden hebben gekozen zonder hun dierenclub, ze zijn zo verschillend en dat maakt het ook weer grappig. Helaas kunnen ze in het boek niet alle dieren redden maar de mensen in het verhaal gaan wel door hun acties nadenken over de dieren. En misschien de kinderen die dit boek lezen ook. Het zou leuk zijn als hun club `ADLEV`echt zou bestaan, dan zou ik best lid willen worden!

Pin It

Comments are closed.

Boek van de Week

Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz. Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in…

Boek van de week archief

27-mei-2023 | Lees verder | Reageer!

Kolletje & Dirk – Groene vingers

Kolletje & Dirk – Het enige echte grote voorleesboek van Kolletje & Dirk